НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков: Работим за трайно увеличаване на доходите в здравната система

премиерът кирил петков работим трайно увеличаване доходите здравната система
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 01.04.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

„Българското правителство застава зад работещите в здравната система. Работим за трайно увеличаване на доходите, затова предлагаме повишаване на нивата на основната работна заплата в Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков, които проведе срещи с представители на синдикални и съсловни организации.

В разговорите бяха изложени част от проблемите в сектора на здравеопазването и медицинския труд и бяха начертани най-належащите действия, които ще предприеме правителството за решаването им.

Премиерът подчерта решимостта на правителството да приложи правилото за съотношението 1 към 20 между най-ниската и най-високата заплата на медицински специалисти, финансирана с публичен ресурс, в болничните заведения.

„Можем да закупим всякаква апаратура, но ако нямаме кадри, системата на здравеопазването няма как да функционира“, категоричен беше Кирил Петков.

В рамките на срещата бяха обсъдени възможностите за стимулирането на доходите на работещите в здравната система, включително на медицинските сестри, лекарите и др., което може да се реализира чрез увеличение на цените на медицинските услуги.

Дискутирани бяха политики, които да стимулират повече български граждани да изберат професията медицинска сестра и така системата да се справи с дефицита на кадри. Акцент в разговорите бяха и промени в образователната система, които да ускорят вливането на нови кадри в сектора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ за 100-те дни на кабинета "Петков": Нищо впечатляващо, но не и провал
КНСБ за 100-те дни на кабинета "Петков": Нищо впечатляващо, но не и провал
Бюджет 2022 влиза в сила: Какво се променя за парите ни
Бюджет 2022 влиза в сила: Какво се променя за парите ни