НОВИНИ

Мерки на "Кулата": Няма лица със съмнения за коронавирус, преминали през границата

bnt avatar logo
от БНТ
20:22, 29.02.2020
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

На граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата" продължават 24-часовите дежурства на служители от Регионалната здравна инспекция в Благоевград.


Медицински инспектори проверяват на "Кулата" за повишена температура при хората, които се завръщат от Италия. В специална стая на пункта се съхраняват предпазните средства и консумативите, използвани от здравните работници, както и попълнените документи на вече проверените пътници.


И през днешния ден няма установено лице, което да е преминало нашата граница със съмнения за наличие на коронавирус. Здравните инспектори проверяват главно връщащите се от Италия. След като им бъде измерена температурата, пътниците попълват специален формуляр със свои данни, информация за личния лекар, телефон за връзка и мястото, където възнамеряват да отседнат. Гръцките граждани, които пътуват за нашата страна, се проверяват още на гръцка територия от гръцки инспектори. А българи, които се прибираха от Гърция, където вече има регистрирани случаи на COVID-19, казаха, че не се притесняват.

Николай Славчев - инспектор в РЗИ-Благоевград: Значи до този момент са преминали едно семейство, четиричленно и един шофьор, българин, който се прибира в Благоевград. А семейството отива на почивка в село Баня, Разложко.

Д-р Татяна Джупанова - РЗИ- Благоевград: Ако имаме човек, който има по-висока температура от нормалната, по алгоритъма, който ни е спуснат от Министерството на здравеопазването, е необходимо да се обадим на Спешна помощ в град Петрич. Идва линейка, взима човека и го кара в инфекциозно отделение за изолация.

Цветан Ночев: В Гърция, в Офринио бяхме. Не се притесняват, хората са по кръчмите, там и си пият и ядат. Само в България се притесняват. Абсолютно всичко знаем как да се предпазим.

Иначе по-рано през деня от гръцка страна се образува около 3-километрова колона от автомобили, желаещи да преминат граничния пункт "Промахон". Най-вероятната причина за бавното придвижване е засиленият контрол и на властите от гръцка страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Български шофьори отказват курсове от и до Италия заради коронавируса
Български шофьори отказват курсове от и до Италия заради коронавируса
Очакват се резултатите само от една от пробите за коронавирус във ВМА
Очакват се резултатите само от една от пробите за коронавирус във ВМА