НОВИНИ

Международният форум за кирилицата обедини учени от 11 държави

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:10, 07.11.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Българите са призвани да бъдат пазители на кирилицата - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към участниците в Международния форум за кирилицата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че историята на писмеността ни не бива да бъде обвита в невежество. Форумът, който се провежда по инициатива на Йотова, събра едни от най-изявените учени от 11 държави.

История, лингвистика, археология, културология и православие бяха събрани в едно в рамките на Международния форум за кирилицата. Инициативата е на вицепрезидента Илияна Йотова и обедини едни от най-изявените учени от 11 държави.

Кирилицата изгражда мостове, свързва светове, стопява разстояния и различия, изтъкна още държавният глава.

"Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите вече озаряват едно много по-широко духовно пространство и обединяват стотици милиони хора. Ние българите сме призвани да бъдем пазители на кирилицата и все пак често оставаме длъжници в борбата с невежеството от ежедневната ни грижа към грамотността и богатството на езика до утвърждаването на историческите факти за произхода и значението на кирилските букви", подчерта президентът Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изтъкна, че историята на писмеността не бива да бъде обвита в невежество.

"Необяснимо и направо недопустимо е днес историята да се подменя, преиначава, услужливо понякога да се забравя, за да обслужва политическа конюнктура или геостратегически интереси. Историята на писмеността, която българите дадоха на славянския свят, не бива да е обвита в невежество. С днешния международен форум за кирилицата с участието на всички вас - авторитетни учени, се противопоставяме на всякакви опити и от Изток, и от Запад да се подменят факти, да се отрича приноса на ранната българска държава. Светът се нагледа на агресия и в историята, и за жалост в наши дни. Срещу посегателството не бива да се мълчи", каза Илияна Йотова.

От църквата се чу колко важна е кирилицата за нашата славянска идентичност.

"Именно в идентичността е един от проблемите в днешната съвременност. Опитите ѝ за размиването ѝ в духовно и културно отношение довеждат до болезнени процеси, които нанасят дълбоки рани сред обществото", заяви Белоградчишкият епископ Поликарп.

"Дълбоко вярвам в интелектуалната мощ и творческия гений на нас българите, както и в мисията на културата да гради мостове на съзидание във времето", изтъкна служебният министър на културата Велислав Минеков.

Амбицията е форумът да се провежда на всеки две години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма мнозинство за конституционни промени в парламента на Северна Македония
Няма мнозинство за конституционни промени в парламента на Северна Македония
Тодор Алексиев: Целта на Хебър е да извлече възможно най-много победи в Шампионската лига
Тодор Алексиев: Целта на Хебър е да извлече възможно най-много победи в Шампионската лига