НОВИНИ

Прокуратурата назначи проверка за фотосесията на Рут Колева в Перущица

bnt avatar logo
от БНТ
20:51, 07.11.2022
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Районната прокуратура в Пловдив назначи проверка за фотосесията с Рут Колева, заснета на Паметника на трите поколения в Перущица.

Кадрите са публикувани в модно списание и предизвикаха голямо възмущение, защото певицата позира върху символната костница на загиналите. След репортажа на БНТ снощи, Рут Колева за първи път коментира обвиненията и се извини на всички, които са се почувствали засегнати.

В позицията си певицата посочва, че с екипа не са имали намерение да осквернят паметта на героите и не са знаели какво олицетворява Паметника на трите поколения в Перущица. Разказа, че за целия ден, който са прекарали на мястото, не се е появил нито един посетител, нямало е информация, нито табела. Имало обаче разруха, вулгарни надписи и купища боклуци включително и върху саркофага, върху който позира.

Рут Колева се извини на засегнатите от скандалната фотосесия в Перущица

"Самият той беше покрит с боклуци, които почистихме преди заснемането на кадрите. Пътят към паметника е осеян с дупки и целият обект е олицетворение на едно нещо – разпад. Когато се върна в България, бих искал да направя дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника, и се надявам, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас", написа певицата.

За цялостното обновяване на комплекса обаче са необходими близо 2 милиона лева, казва кметът на Перущица.

"Аз не мисля, че това е адекватно извинение, още повече, че то не е официално. Значи, с един пост в социална медия мисля, че е несериозно. И по никакъв начин нито извинение, нито дарение могат да омаловажат начина, по който тя е обидила хората в Перущица", заяви кметът Мария Вълканова.

Архитектурната гилдия пък на свой ред пита кой и как ще стопанисва в бъдеще националните паметници, за да не тънат в разруха.

"Ние трябва веднъж завинаги да знаем, че не оскверняваме тези паметници, но не ги и поддържаме и в този смисъл ние трябва да решим в тази посока изцяло нещата. Нито една община не се грижи за мемориалите си, нито министерството на културата е в състояние да се погрижи", каза арх. Тодор Абаджиев.

Прокуратурата вече започна проверка по случая ,която трябва да приключи в едномесечен срок.

"Проверката, която е назначена, ще цели именно да се установи дали наистина са извършени хулигански действия. Идеята е да преценим дали има възмутени граждани, от какво точно са възмутени, какъв е този паметник, към настоящия момент поддържа ли се, какъв е достъпа до него", коментира Чавдар Грошев - районен прокурор на Пловдив.

Министерството на културата също проверява случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юрген Клоп: Това е Шампионската лига, страхотен жребий
Юрген Клоп: Това е Шампионската лига, страхотен жребий
Президентът Радев от Египет: България може да бъде лидер в разработването на системи за пестене на енергия
Президентът Радев от Египет: България може да бъде лидер в разработването на системи за пестене на енергия