НОВИНИ

Международният кънки съюз: Искаме дисквалификация на Валиева за какъвто и да е период

камила валиева
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:47, 22.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният кънки съюз подаде жалба до Спортния арбитражен съд срещу решението на Дисциплинарната комисия на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) по случая с фигуристката Камила Валиева, съобщиха за ТАСС от централата.

"ИСУ проучи материалите по делото на РУСАДА и реши да обжалва пред Спортния арбитражен съд. Организацията смята, че всички млади спортисти трябва да бъдат защитени от допинг. Такава защита не може да се реализира чрез освобождаване на младите спортисти от санкции", се казва в изявлението.

"Международният кънки съюз иска дисквалификация на Валиева за какъвто и да е период по преценка на КАС от 25 декември 2021 година и анулиране на всички резултати, постигнати от нея през този период, включително лишаване от всякакви медали, точки и награди. Освен това Спортният арбитражен съд трябва да определи окончателните резултати от отборното състезание по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин 2022", заявиха от ИСУ.

Вчера и Световната антидопингова агенция (УАДА) подаде жалба до КАС срещу решението на Дисциплинарната комисия на РУСАДА. От организацията обявиха, че ще искат анулиране на всички резултати на Валиева от 25 декември 2021-а и наказание за рускинята за четири години.

16-годишната рускиня даде положителен тест за забраненото вещество "триметазидин". То беше открито в пробата й от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва през февруари по време на игрите в Пекин. По това време тя вече беше спечелила злато в отборния турнир.

Валиева беше допусната до участие в индивидуалния турнир в Пекин 2022, в който зае четвърто място. Фигуристката е европейска шампионка от 2022-а и държи световни рекорди за най-високи оценки в кратката, във волната програма и в общия сбор.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щангистът Игор Сон получи 8-годишно наказание заради допинг
Щангистът Игор Сон получи 8-годишно наказание заради допинг
Янаки Милев се класира за втория кръг в Анталия и на сингъл
Янаки Милев се класира за втория кръг в Анталия и на сингъл