НОВИНИ

Мицотакис се готви за нови избори в търсене на пълно мнозинство в парламента

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:49, 22.05.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Дясноцентристката "Нова демокрация" на премиера Кириакос Мицотакис печели парламентарните избори в Гърция, но петима депутати не ѝ достигат за мнозинство.

"Нова демокрация" има възможност за коалиция с ПАСОК, но късно през нощта, в обръщение пред свои избиратели премиерът Мицотакис потвърди, че ще върви към свикване на нови избори, като целта е да получи пълно мнозинство в парламента.

"Горд съм и развълнуван, но усещам и тежката отговорност, която този резултат носи. Обещавам, че ще работя още по-усърдно, за да оправдая доверието ви. Резултатът ясно показва - гражданите искат силно правителство, с хоризонт за четиригодишен мандат, за да можем още по-бързо да покрием загубеното, което ни дели от Европа", каза Мицотакис.

Вижте още в прякото включване на пратениците ни в Гърция Аделина Радева и Станислав Златев

За "Нова демокрация" са гласували около 41% от избирателите. На второ място се нарежда лявата партия Сириза на Алексис Ципрас, която е получила подкрепата на около 20 на сто от гласоподавателите. На трето място се нарежда социалистическото движение ПАСОК, с малко над 11%. Данните са на Министерството на вътрешните работи на Гърция, при обработени малко над 97% от протоколите.

"Резултатът от избори е изключително негативен за Сириза. Поздравих г-н Мицотакис за победата. В битката има победители и губещи. Изборният цикъл обаче все още не е приключил, тъй като вероятно ще има нови избори. Така, че не разполагаме с лукса да губим време. Незабавно трябва да направим всички необходими промени, за да водим предстоящата решаваща изборна битка при възможно най-добри условия", заяви Алексис Ципрас след вота.

Избирателната активност е над 60 на сто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК осъди заливането с боя на представителството ѝ в София
ЕК осъди заливането с боя на представителството ѝ в София
Въздушна тревога в Украйна, съобщава се за експлозии в Днепър и Запорожие
Въздушна тревога в Украйна, съобщава се за експлозии в Днепър и Запорожие