НОВИНИ

Въздушна тревога в Украйна, съобщава се за експлозии в Днепър и Запорожие

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:36, 22.05.2023
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

През изминалата нощ украинските военновъздушни сили са унищожили изтребител Су-35, 20 от 20 дрона и 4 от 16 ракети, с които Русия е атакувала страната.

Въздушна тревога беше обявена на територията на цялата страна. Има данни за ранени и сериозни материални щети, но не и за жертви.

Междувременно анализ на сателитни данни, извършен от Би Би Си, показва мащабните укрепителни съоръжения изградени в Русия заради очакваната украинска контраофанзива.

Превзет ли е Бахмут?

Анализирани са стотици изображения, направени от Октомври насам, които показва територии с обширни окопи и укрепително-отбранителни съоръжения. Според Би Би Си, има четири локации, към които Русия е подходила с особено внимание, и където, вероятно очаква най-сериозни пробиви. Това са западното крайбрежие на Крим, градовете Токмак и Ривнопил, както и магистрален път Е105, където се забелязва система от окопи с дължина 35 км.

Очакваната контраофанзива вероятно ще бъде решаващ тест за Украйна, тъй като тя се стреми да докаже, че може да има значителни победи на бойното поле, благодарение на оръжията, които е получава от Запада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мицотакис се готви за нови избори в търсене на пълно мнозинство в парламента
Мицотакис се готви за нови избори в търсене на пълно мнозинство в парламента
27 нови случая на коронавирус у нас
27 нови случая на коронавирус у нас