НОВИНИ

"Нова демокрация" е близо до абсолютно мнозинство в гръцкия парламент, показват първите официални междинни резултати

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 21.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Очертава се победа за управляващата партия "Нова демокрация" на парламентарните избори в Гърция. Консерваторите водят убедително пред лявата СИРИЗА на Алексис Ципрас, но вероятно все пак няма да достигнат прага, необходим за съставяне на самостоятелно правителство.

Според обявените междинни резултати за "Нова демокрация" са гласували близо 41 процента от избирателите.

При този резултат управляващата партия би получила 145 места в 300-членния гръцки парламент, поради което вече не се изключва напълно възможността да постигне и абсолютно мнозинство и да състави самостоятелно правителство.

Вижте още в прякото включване на специалните пратеници Аделина Радева и Станислав Златев.

Основната опозиционна партия, лявата СИРИЗА, получава малко над 20 процента, значително по-малко от прогнозите. Този резултат би ѝ осигурил 71 депутатски места.

Лявоцентристкото движение ПАСОК получава 11,97 процента (44 места), Гръцката комунистическа партия (ГКП) – 6,7 процента (24 места) и националистическото "Гръцко решение" – 4,5 процента (16 места).

Останалите партии са под прага от три процента за участие в парламента, макар че екзитполът допускаше възможността да влязат още три политически сили – партията на Янис Варуфакис МеРА25, евроскептичната партия "Плевси елефтериас" и новопоявилата се консервативна партия НИКИ (Победа).

По новите изборни правила, за да сформира правителство, на "Нова демокрация" са необходими между 44 и 46%.

Мицотакис излезе пред централата на партията, за да поздрави хората, които са гласували за него и заяви, че очевидно имат одобрението и силата, които хората им дават, за да съставят самостоятелно и силно правителство. Той призовава и очаква нови предсрочни парламентарни избори и то в най-скоро време.

Най-вероятната дата за тях е 2 юли, като те ще се проведат по други правила с бонуса от допълнителни депутатски места, което Мицотакис очаква да му донесе съкрушителна победа над опонентите му. В СИРИЗА предстоят анализи на конгрес, на който вероятно ще бъде поискана оставката на председателя на партията Алексис Ципрас.

Кабинетът на Кириакос Мицотакис трябваше да се справя със скандал за подслушване, Ковид пандемията, поскъпването на живота и обществения гняв след железопътната катастрофа през февруари с 57 жертви.

Кампанията беше доминирана от поскъпването на живота, като партиите се опитваха да привличат избиратели с обещания за повишаване на минималната работна заплата и създаване на работни места.

Високите цени имат огромно значение за гърците след спада на жизнения стандарт в условията на 10-годишна дългова криза.

Гърция едва не излезе от еврозоната през 2015 година. Кириакос Мицотакис беше избран през 2019 година. Сега той залага на образа си на човек, извел страната от кризата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американец спечели етап №15 в Обиколката на Италия
Американец спечели етап №15 в Обиколката на Италия
Наполи надви Интер у дома и запази интригата в борбата за топ 4
Наполи надви Интер у дома и запази интригата в борбата за топ 4