НОВИНИ

Минеков в Брюксел: Можем да помогнем на Украйна с реставратори и консерватори

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:21, 29.11.2022
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Слушай новината

България може да помогне за възстановяване на културните обекти и паметници в Украйна със специалисти реставратори и консерватори. Това каза служебният министър на културата Велислав Минев в Брюксел след заседанието на Съвета на ЕС по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта. Според Минеков всички държави са готови със своята помощ, а България - не чак толкова. В Съвета участва и украинският министър на културата.

Минеков е предложил на украинския си колега създаването на специализирана комисия, която да оцени щетите по отношение на културното наследство. Според министъра става дума за повече от 880 обекта.

“Проблемът не е само недвижимото културно наследство, има вече ограбени музеи, което е много тъжно. И Европа трябва да намери начин да се предпази и да не купува от тези ценности и да ги връща в момента, в който те са намерени. Моето предложение е в тази комисия да участват министри на културата, депутати от Европарламента и комисари”, каза Минеков.

Според него въпросът с последните събития, свързани с ръководството на Народния театър, придобива политически характер заради изразената подкрепа от председател на партия за ръководителя на връзките с обществеността на културната институция. На кантар не може да бъдат поставяни двама-трима чиновници, а от другата страна да стоят имена, изградили себе си с години, разпознаваеми и които са част от славата на България - това е абсолютно недопустимо, заяви Минеков. По неговите думи в Народния театър има още политически представители, които "чакат бурята да мине". Бурята няма да мине, каза той. Минеков добави, че изходът зависи и от министъра на културата. Последният акт в пиесата може да бъде от министъра, предупреди Минеков.

Министрите са обсъждали и Европейския законодателен акт за свободата на медиите. Минеков припомни, че е разговарял наскоро с еврокомисаря Вера Йоурова. Разговорът е бил посветен на свободата на медиите в България. “Това, което ѝ споделих като информация беше твърде остра и чувствителна информация и неприятна по отношение на свободата на медиите в България”, каза той. Културният министър приветства европейския медиен акт. Той е предложил на Вера Йоурова организирането на конференция в София по темата с участието на всички европейски държави, които се интересуват от медийния акт.

Снимки: БГНЕС

Служебният министър на културата коментира, че конфликтът в Народния театър придобива политически характер заради изразената подкрепа от председател на партия за ръководителя на връзките с обществеността на културната институция.

“На кантар не може да бъдат поставяни двама-трима чиновници, а от другата страна да стоят имена, изградили себе си с години, разпознаваеми и които са част от славата на България, не само на Народния театър, това е абсолютно недопустимо”, заяви Минеков.

Минеков коментира, че в Народния театър има и други политически назначения, които "чакат бурята да мине". Бурята няма да мине, допълни той и добави, че изходът може да зависи и от министъра на културата. Последният акт в пиесата може да бъде от министъра, каза Минеков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Уелс - Англия от 21:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Уелс - Англия от 21:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Актьори с подписка пред Народния театър в подкрепа на режисьора Александър Морфов
Актьори с подписка пред Народния театър в подкрепа на режисьора Александър Морфов