НОВИНИ

Министър Глушков взе участие в глобалната спортна конференция на ЮНЕСКО „Промени играта“

Форумът се организира в резултат от Седмата международна конференция на министрите и висшите служители, отговарящи за физическото възпитание и спорта, проведена в Баку, Азербайджан, през юни 2023 г., и в контекста на Олимпийските и Паралимпийските игри във френската столица.

Георги Глушков
Снимка: ММС
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 24.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков участва в глобалната спортна конференция на ЮНЕСКО „Промени играта“ в Париж. Форумът се организира в резултат от Седмата международна конференция на министрите и висшите служители, отговарящи за физическото възпитание и спорта, проведена в Баку, Азербайджан, през юни 2023 г., и в контекста на Олимпийските и Паралимпийските игри във френската столица.

Събитието събра на едно място министри, спортни организации, спортисти на високо ниво, представители на частния сектор, инвеститори, социални предприемачи и други заинтересовани страни, които обсъдиха трансформиращата сила на спорта за устойчиво развитие.

В рамките на конференцията се проведе министерски форум на тема „Изграждане на по-справедливо и устойчиво спортно наследство“. По време на дискусиите бяха презентирани някои от ресурсите на водещата програма на ЮНЕСКО в областта на спорта „Fit for life”, чиято цел е да насърчи разработването и прилагането на приобщаващи практики, политики и програми за качествено физическо възпитание и за равенството между половете в спорта.

По време на събитието се състоя и панел за осигуряването на безопасна и справедлива спортна среда, по време на който участниците разгледаха въпроса за защитата на спортистите, предизвикателствата и нормативните празноти и обсъдиха възможностите за насърчаване на ангажираността на държавите членки и спортния свят в тази област. Бе дискутирана и важната роля на учителите по спорт в борбата с расизма, дискриминацията и езика на омразата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм
Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм