НОВИНИ

Министър Минеков отчете свършеното през последните 6 месеца

Айше Сали
от Айше Сали
20:48, 31.01.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Култура
Слушай новината

Промени, които да сложат край на разрухата на сгради, обявени за недвижимо културно наследство, е подготвило Министерството на културата. Министър Минеков се отчете за свършеното през последните 6 месеца.

По думите му, с 33 млн. лв. са били спасени сценичните изкуства, разпределени са 38 млн. лв. от фонд "Култура", 1700 творци са получили стипендии, а НДК е финансово стабилизиран.

Бюджетът за култура обаче продължава да бъде два пъти по-нисък от очаквания.

Ако подготвените промени в Закона за културното наследство бъдат приети от следващото Народно събрание, ще бъде сложен край на десетилетията на неприложими наказания и глоби, които доведоха до разрушаване на едни от най-красивите сгради в страната. За сметка на това са предвидени стимули за добросъвестните собственици.

"Тези собственици ще получат финансова помощ по отношение на консервация и реставрация. В момента уточняваме как точно да се случи, но предложението е 30% от средствата да бъдат поети от Министерството на културата, от специален бюджет, а други 20% да бъдат поети от общините", каза проф. Велислав Минеков.

И още теми с развитие по-отношение на културното наследство - предстои реставрация на сградата на Софийския нотариат. Осигурена е и подкрепа за превръщането на остров "Св. св. Кирик и Юлита" в център на изкуствата. Министърът обаче не успя да даде ясен отговор на въпроса каква санкция са получили собствениците на съборените тютюневи складове в Пловдив.

"Ще проверя. В момента не съм сигурен. Имаше нещо, но мисля, че нещо се случи там", каза Минеков.

Проф. Минеков не знае дали ще продължи да бъде министър на културата: "Да ви кажа честно, съм разколебан. Не съм имал още разговор, но напрежението беше огромно, не беше приятно. За съжаление наистина тук се обръщаше повече място на скандалите".

При отчитането на свършеното през последните 6 месеца проф. Минеков увери, че ще продължи битката с проблемите в културата. Ако е необходимо и като гражданин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар: Съжалявам за постъпката си, ще се реванширам със златен медал от европейското
Карлос Насар: Съжалявам за постъпката си, ще се реванширам със златен медал от европейското
Директори на училища поискаха промени в Наредбата за приобщаващото образование
Директори на училища поискаха промени в Наредбата за приобщаващото образование