НОВИНИ

Министър Весела Лечева очаква утре Министерски съвет да обсъди проекта за новата зала по художествена гимнастика на "Раковски"

министър весела лечева очаква министерски съвет обсъди проекта новата зала художествена гимнастика раковски
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:48, 30.05.2023
Чете се за: 06:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева заяви, че очаква утре на заседанието на Министерския съвет да бъде обсъден проекта за новата зала по художествена гимнастика на "Раковски". Това заяви тя на кратък брифинг, след като награди шампионките и медалистките от европейското първенство по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан) и европейската шампионка по фехтовка до 23 години Йоана Илиева.

"Мандатът ни беше изпълнен с много трудности и предизвикателства, но се опитвахме целият екип водени от грижата за здравето на нашето поколение, да направим така, че те да се чувстват спокойни, да се чувстват обгрижени от страна на държавата. Още утре на заседание на Министерския съвет се надявам в дневния ред да влезе и точката, която касае новата зала на "Раковски" за художествена гимнастика. Работим много упорито това да се случи заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, заедно с Министерството на вътрешните работи и се надявам да бъде точка от дневния ред новата зала за художествена гимнастика на "Раковски", каза министър Лечева.

Почетни плакети получиха абсолютните европейски шампионки от ансамбъла за жени Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова, момичетата от ансамбъла за девойки в състав Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова, които станаха шампионки на финалите с пет въжета и с пет топки, а освен това имат и сребърни отличия в многобоя.

България в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени защити отборната си титла от Тел Авив 2022. Лидерките на националния тим Калейн и Николова взеха по четири медала в Баку. Боряна Калейн има злато в многобоя, злато отборно, сребро на бухалки и бронз на обръч, а Николова злато отборно, бронз в многобоя, сребро на финала на топка и бронз на лента. Дебютанката Ева Брезалиева завоюва сребро на финала на лента.

Отличени бяха и треньорите Весела Димитрова, Михаела Маевска, Ясена Стойнева, Бранимира Маркова, Валентина Иванова, Марияна Памукова и Ивайло Воденов (фехтовка).

„Днес наградихме най-успелите – тези спортистки, които записаха нова златна страница за българската художествена гимнастика, постигайки абсолютни титли в многобоя за ансамбъл жени и в многобоя индивидуално в лицето на Боряна Калейн. Разбира се, всички тези момичета, които ни направиха горди от техните постижения. Много може да се говори за това колко труд и усилия са необходими, за да бъдат завоювани тези отличия, за този талант и красота, които те показаха, за тази отдаденост към любимия им спорт. Много малко хора могат да си представят как преминава тяхното ежедневие. Колко труд е необходим да полагат всеки ден за тези отличия. За това ние винаги казваме, че тези наши герои са достоен пример за бъдещите поколения, за всички подрастващи. Защото те могат да бъдат идоли, примери, мотивация за нашите млади поколения да следват техния пример и отдаденост към спорта. Най-вече искам да поздравя техните треньори и специалисти, защото без тяхната подкрепа, грижа и талант, няма как да се случат тези успехи“, заяви Весела Лечева.

Президентът на родната федерация по художествена гимнастика Илиана Раева се изказа ласкаво за спортния министър.

„Наистина сме много щастливи от уважението, което засвидетелства нашият министър към нашите успехи. Времената, в които живеем, са много трудни и тежки, включително и за българския спорт, но полагаме огромни усилия, за да можем да радваме нашите многобройни почитатели, да печелим медали и българската художествена гимнастика да бъде винаги на върха, там където й е мястото. Да спазваме дългогодишните традиции в този спорт. Искам да изкажа благодарности към нашите треньори и момичета за тяхната всеотдайност. Много съм щастлива, че след години Министерството на спорта има такъв министър в лицето на г-жа Лечева, която не само ни награждава и посреща, когато имаме успехи – идвала е на тренировки, оставала е на състезания. Като специалист в спорта винаги съм се надявала на такъв спортен министър“, коментира Раева.

Министърът на младежта и спорта награди и Йоана Илиева и треньора Ивайло Воденов за титлата на сабя на Европейското първенство по фехтовка до 23 години в Будапеща (Унгария).

„Днес наградихме след дълги години отсъствие от световната сцена, защото последните, които ни правиха горди в българската фехтовка – това бяха братя Етрополски, искам да поздравя младата ни надежда Йоана Илиева, която спечели европейската титла за девойки до 23 г. Сигурна съм, че усилията, които полага федерацията по фехтовка ще се увенчаят с успех. Да им пожелаем на всички тях в предстоящите състезания – Световното първенство във Валенсия, там където трябва да завоюват квоти за Олимпийските игри в Париж. Да пожелаем и на фехтовката спечелване на квота за Париж“, каза Весела Лечева.

снимки БТА

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветник на български премиер е съгласувал позиция на МВнР с гражданин на РСМ
Съветник на български премиер е съгласувал позиция на МВнР с гражданин на РСМ
Даниел Лорер към президента: Не се справяте с ролята, делите ни, вместо да ни обединявате
Даниел Лорер към президента: Не се справяте с ролята, делите ни, вместо да ни обединявате