НОВИНИ

Министърът на енергетиката: България не дава на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене"

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 01.03.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

България не дава на Украйна оборудването за АЕЦ "Белене" - това е поредната фалшива новина. Това каза в "Още от деня" министърът на енергетиката Росен Христов.

"С министъра на Украйна обсъждахме редица теми, включително партньорство в доставките на газ, партньорство в развитието на ядрената енергетика, като те споменаха, че потенциално могат да имат интерес към нашето оборудване, но не сме разговаряли в никакви детайли и в никакъв случай не сме обсъждали даване или продаване на оборудването", каза Христов.

Той уточни, че такова решение може да се вземе само от НС и то в рамките на цялостно решение как се развива проектът "Белене", което може да стане след много анализи и проучвания.

След тези обстойни анализи може да се отговори и на въпроса дали е по-добре това оборудване да се продаде или да се завърши проектът.

Христов заяви, че възнамерява да започнат мащабни проучвания и анализи, така че в НС да бъде предоставен пълен комплект от документи и данни, за да могат депутатите да вземат информирано решение.

Неговите препоръки са да бъдат изградени четири ядрени блока - два, от които на площадката на "Белене". Препоръките са му на базата на прогнозите за търсене и потребление на страната, на базата на нуждите за енергийна сигурност. Призова медиите да не спекулират с тези въпроси, а политиците да не правят политически кампании.

За европейските проверки в топлоцентралите, Христов заяви, че в Министерство на енергетиката не е постъпвала информация за това разследване и не са предупреждавани за тази акция. Каза обаче, че биха помогнали с информация и анализи.

Заяви, че това са обекти, с които и от министерството са имали проблеми, и са ги санкционирали. Миналата година дори е договорено и спиране на един от тези обекти заради замърсяване.

"Ние сме следили много сериозно работата на всички обекти в страната не само тези, свързани с името Ковачки, а и тези, които са държавна собственост, правили сме всички необходими проверки и сме санкционирали всякакви нарушения", каза той.

Продължава акцията на Европейската прокуратура - проверяват измами за нивото на парниковите емисии

"Със сигурност мога да потвърдя, че няма чадър от сегашното правителство. Разследването е за последните 5-6 години. Откакто ние управляваме Министерство на енергетиката сме следили много сериозно работата на всички обекти в страната, правили сме всички необходими проверки и сме санкционирали нарушения", допълни още министър Христов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Христов: Няма чадър от сегашното правителство над разследваните топлоцентрали
Росен Христов: Няма чадър от сегашното правителство над разследваните топлоцентрали
Мане: Харесвах Байерн още преди да премина в Ливърпул
Мане: Харесвах Байерн още преди да премина в Ливърпул