НОВИНИ

Кой номер в бюлетината на коя партия се падна и как реагираха политиците?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:17, 01.03.2023
Чете се за: 03:02 мин.
Политика
Слушай новината

ЦИК изтегли жребия за номерата на партиите и коалициите в бюлетината за предсрочните парламентарни избори. В надпреварата на 2 април ще участват 14 партии и седем коалиции. ВМРО се отказа в последния момент от регистрация на листите. Всички от формациите тръгват на избори с намерение да влязат в 49-ото Народно събрание.

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетината за вота

Просто числа, така определиха жребия всички основни политически формации с реални шансове за битката за нов парламент и управление. Отказват да вярват в нумерология или социология. Най-голямата партия в предишния парламент ГЕРБ-СДС смята, че само тя може да се справи с инфлацията.

"По-важното е тази епоха на експерименти да приключи. Републиката да бъде управлявана от хора с опитни професионалисти. Защото от 2 години и държавата, и обществото са жертва на поредица от неуспешни експерименти. Неуспешни, организирани от лаборанти със съмнителна квалификация", каза Томислав Дончев.

Новата коалиция между "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" тръгва на избори с намерение за победа и осъществена съдебна реформа.

"Явяваме се обединени на изборите на 2 април, за да ги спечелим. България заслужава да бъде европейска страна и има как това да бъде постигнато с правилните стъпки в правилната посока", каза Надежда Йорданова.

От ДПС влизат в предизборната надпревара с идеята, че не си поставят за цел да бъдат в управлението с една или друга политическа формация, а просто да бъдат част от него.

"Аз се надявам, че българският избирател ще ни даде възможността да участваме в управлението на страната. Има тежък период, в който ДПС може да поеме отговорността, в който е поемала във времената досега, мисля, че по този начин ще успеем", каза Сезгин Мехмед.

От БСП традиционно като лява партия залагат на социалната политика и като влязат в управлението да се погрижат за доходите на хората. Левицата очаква добър резултат въпреки сътресенията в партията.

"Не случайно сме на 130 години. Знаем какво да направим. Можем да го направим и най-важното нещо за нас е спокойствието, мирът, доходите на гражданите", каза Борислав Гуцанов.

Партия "Възраждане" не присъства на тегленето на жребия.

Официално предизборната кампания започва на националния ни празник 3 март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мане: Харесвах Байерн още преди да премина в Ливърпул
Мане: Харесвах Байерн още преди да премина в Ливърпул
План за единна шофьорска книжка в ЕС, Еврокомисията с нови предложения за пътна безопасност
План за единна шофьорска книжка в ЕС, Еврокомисията с нови предложения за пътна безопасност