НОВИНИ

Мистериозна смърт: Украинска журналистка почина в руски плен

Европейският съюз настоя за задълбочено и независимо разследване

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:22, 13.10.2024
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Европейският съюз настоя за задълбочено и независимо разследване на смъртта на украинска журналистка, починала в руски плен.

27-годишната Виктория Рошчина е задържана, докато отразява живота в окупираните територии в Източна Украйна и от миналата година е в руски затвори.

Тя е 13-ата жертва сред журналистите от началото на войната. Брюксел осъди тормоза и насилието от страна на Русия спрямо представители на медиите.

Украйна разследва смъртта на пленена от Русия украинска журналистка, чиито репортажи описваха живота под руска окупация в първите дни на инвазията на силите на Москва
ОБЕКТ
Виктория Рошчина изчезва през август 2023 г. по време на пътуване в окупираните от Русия територии в източна Украйна.

Девет месеца са необходими на руските власти да потвърдят, че 27-годишната журналистка на свободна практика е задържана - без обяснение защо.

Тази седмица бащата на Виктория получава лаконично писмо от руското министерство на отбраната, че дъщеря му е починала на 19 септември - отново без обяснение за причините и обстоятелствата.

Украинската журналистка отразява руската инвазия от самото начало. Ярките ѝ репортажи документират опитите на Москва да затвърди властта си в окупираните украински територии и разкриват степента на разрушенията в Мариупол, който месеци наред беше под руска обсада.

Приятели на Виктория се събраха да почетат паметта ѝ в центъра на Киев.

"Виктория разказваше историите на хората, които живеят в териториите извън контрола на Украйна. Никой не го правеше", заяви Севгил Мусаева, главен редактор на вестник "Украинска правда".

"Преди пълномащабната инвазия тя разработваше теми, свързани с престъпността. Винаги правеше задълбочени, опасни разследвания. Казваше, че трябва да го прави, защото е журналист", допълни Кристина Костира, журналист.

Младата репортерка продължава да предава от окупираните зони, дори след като е задържана за първи път в продължение на десет дни.

Виктория е била в център за задържане, известен с жестокото отношение към украинците и наричан "руския Гуантанамо".

Оттам е прехвърлена в Москва - етап от подготовката за освобождаването ѝ, тъй като е била включена в списък на затворници, които е трябвало да бъдат разменени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бягане с кауза: Хора с увреждания и трансплантирани тичаха на маратона в София
Бягане с кауза: Хора с увреждания и трансплантирани тичаха на маратона в София
Спортен клуб „Стар тийм“ първи в класирането на шампионата по кикбокс на татами в Панагюрище
Спортен клуб „Стар тийм“ първи в класирането на шампионата по кикбокс на татами в Панагюрище