НОВИНИ

Митове и легенди за Рафаел Надал

Станко Димов
от Станко Димов
10:53, 11.10.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Спорт
Рафаел Надал
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бляскавата кариера на Рафаел Надал е към своя край. Най-добрият испански тенисист в историята обяви през седмицата, че ще излезе на корта като професионален играч за последно във финалите на Купа „Дейвис“ в Малага през ноември, след което ще се отдаде на заслужена почивка.

През последните две десетилетия Надал бе сред най-атрактивните и обсъждани тенисисти в света. Дали заради съперничеството му с Роджър Федерер, което изведе тенисът до невиждани висоти. Или пък заради странните ритуали с подреждането на бутилките с вода до стола за почивка, или пък задължителното прескачане на линиите преди началото на всеки един двубой…Надал не се вписваше в клишето за нормален тенисист и това беше видно от самото начало на кариерата му.

Покрай „Матадора“, както предимно го наричат в родината му, се родиха и няколко легенди. Една от тях гласи, че в ранните си юношески години Надал е бил еднакво добър футболист и тенисист и в един момент се е колебаел кой спорт да избере.

Че Рафаел Надал е имал привързаност към футбола е ясно, все пак единият от чичовците му – Мигел Анхел, не просто бе професионален футболист, но с над 200 мача в Ла Лига с екипа на Барселона бе част от т.нар. „Дрийм Тийм“ на каталунците през 90-те години на миналия век. По ирония на съдбата неговият племенник е толкова ревностен привърженик на големия съперник на Барса – Реал Мадрид, че още през 2011 г. е удостоен с честта да бъде Почетен член на Кралския клуб (заедно с футболния треньор Висенте дел Боске и тенора Пласидо Доминго).

През годините президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес направи няколко опита да организира двубой между Надал и Роджър Федерер в дома на Реал – стадион „Сантяго Бернабеу“, но това така и не се случи.

„За съжаление, или един от двамата беше контузен, или графиците им се разминаваха“, коментира Перес пред „АС“.

Привързаността на Рафаел Надал към футбола е толкова голяма, че е лесно да повярваме - ако приемем за факт и качествата му с топка в крака, че в даден момент „Матадора“ наистина е имал колебания дали да избере футболния терен или тенис корта.

Друга от легендите покрай Надал отново е свързана с негов чичо. Този път става въпрос за Тони Надал, който е до Рафаел от първите му дни на корта. Дълго време се считаше, че именно Тони Надал е големият „архитект“ на играта на Рафаел и точно той го кара да играе с лява ръка, за да има предимство на корта. Оказва се, обаче, че тази история няма нищо общо с истината.

„Това е някаква легенда, но не е истина. В началото на кариерата си той (Рафаел) играеше с две ръце, но използваше едната, за да насочва топката. Имах усещането, че той е по-силен от лявата си страна, отколкото от дясната, затова му казах да играе с лява ръка. Рафаел пише с дясна ръка, храни се с дясна ръка, но пък играе футбол с левия крак. В нито един момент не съм го карал да играе с лява ръка, за да получи предимство на корта. Просто беше по-силен от тази страна“, разказва Тони Надал в интервю за „Tennis Magazine“.

Тони Надал допълва, че не е „напълно глупав“, а просто е искал племенникът му да използва по-силната си ръка.

„Не съм на мнение, че да си левичар носи някакво предимство на корта. Просто погледнете най-добрите тенисисти в света, сред тях няма много левичари. Не, единственото нещо, което посъветвах Рафаел беше, че на 10-годишна възраст той трябва да спре да играе форхенд с две ръце. Защото никой топ играч не използва форхенд с две ръце и не можех да си представя, че моят племенник ще бъде първият. Това е всичко покрай тази история. Дали Рафаел Надал щеше да е толкова силен ако играеше с дясна ръка? Това е нещо, което не и знам и никога няма да разберем“, споделя още Тони Надал.

Митове и легенди покрай Надал винаги ще има. Някои верни, други не съвсем. Факт е, че „Матадора“ промени играта и беше перфектният пример как с отдаденост, упоритост и страст можеш да стигнеш до върха.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Мариян Христов в предаването "Зала на славата"
Гледайте Мариян Христов в предаването "Зала на славата"
Гледайте България - Люксембург от УЕФА Лига на нациите по БНТ 1, БНТ 3 и на bntnews.bg/sport
Гледайте България - Люксембург от УЕФА Лига на нациите по БНТ 1, БНТ 3 и на bntnews.bg/sport