НОВИНИ

Митрополит Серафим: Приносът на патриарх Неофит в историята на църквата и народа ни ще бъде неизлечим

митрополит серафим приносът патриарх неофит историята църквата народа неизлечим
bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 14.03.2024
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Негово Високопреосвещенство неврокопският митрополит Серафим поднесе съболезнования на целия български народ по повод кончината на патриарх Неофит. Изрази надежда, че православните християни ще запомнят Негово Светейшество с неговото умиротворено, но също и високо одухотворено присъствие, готовността му да помогне и утеши народа ни във всяка болка и ще следва примера, който той е давал през целия си земен живот за смирение, добра вяра и търпение. Неговият принос за българската църква и история ще бъде незаличим, добави още митрополит Серафим.

"Искам да изразя съболезнования към всички наши сънародници - българи и православни християни, които живеят в пределите на родината ни и извън страната ни. Българския патриарх Неофит ще го запомним с едно изключително присъствие, което внесе, голямо умиротворение, успокоение в църковния ни живот, а и не само, със своя авторитет и духовната си извисеност той беше разпознаваем като човека или фактора, към когото всички се обръщаха за търсене на помирение и обединение, дори и извън църквата и от управляващите на държавата ни, политическите среди, с огромно уважение към него, изразено и от другите духовни общности в нашата страна", каза неврокопският митрополит Серафим.

"Неговите лични качества, които той с голямото си смирение, което е един от най-големите добродетели, които притежаваше дядо Неофит, не ставаха толкова явни докато беше жив, но сега можем да говорим много по-спокойно за тях и трябва да бъдат изявени, защото той е човек на чистата и искрена вяра, с извисена духовност и добродетелност и в общочовешки план, но и в смисъла на християнската добродетелност, осланяща се на Евангелието, на думите на нашия Господ Иисус Христос, наистина един образ Христов в нашето съвремие, който ни даде пример за смирение, дълготърпение, любов, искрена радост, с която посрещаше всички с обич и искрена загриженост и отговорност, с която се отнасяше към личната болка и проблемите на всеки един човек, за който му беше известно, че има такива, за църквата ни, като цяло, за българската и въобще цялата православна църква, а и разбира се, за народа и държавата ни", допълни той.

"Такъв човек, с такъв характер не може да не бъде и ангелогласен сладкопеец на Бога и неговото прекрасно пеене с красивия му баритонов глас, като че ли беше най-чистият израз на неговата смирена, но величава духовност. С всички тези неща Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще остане завинаги в паметта и сърцата на православния български народ. Въпреки че неговото свидетелство не беше много дълго в рамките на едно десетилетие, но с примера си, с обаянието на духовник и български патриарх, ще остане завинаги и неговият принос в историята на църквата и народа ни ще бъде неизлечим, вечна да бъде паметта му! Бог да го упокои във селенията на праведните, да го приеме там, където са всички онези свети патриарси, архиереи и йерарси на светата ни църква. Да се наслаждава на радостта и небесните блага, които Господ е приготвил за всички, които го обичат, а ние пък вярваме, че той ще има дръзновение, заради търпението, което прояви, понасяйки дълги години страданията от множеството болести, които прие като свой кръст. Та с това си дръзновение ще ни помни, сигурен съм, убеден съм, ще го прави от цялото си сърце и душа, докато беше жив и сред нас, вярваме, че ще бъде сред нас и със своите молитви и застъпничество пред Бога и нека Бог, още веднъж да се помолим, да упокои душата му."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меси е под въпрос за следващия мач на Интер Маями
Меси е под въпрос за следващия мач на Интер Маями
Европейският парламент съди ЕК заради Унгария
Европейският парламент съди ЕК заради Унгария