НОВИНИ

Многохиляден протест в Полша заради решение против европейското право

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:20, 11.10.2021 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Стотици хиляди поляци се събраха в различни градове на страната на проевропейски митинги.

Причината - решение на Конституционния съд от четвъртък, според което части от европейското право са несъвместими с полската конституция. Това породи опасения, че е възможно Полша да излезе от Евросъюза.

Химнът на Европа "Одата на радостта" звуча във Варшава и над 100 полски града. Стотици хиляди проевропейски настроени поляци излязоха на митинги, за да заявят позицията си - "искаме да останем част от ЕС". Страхуват се, че действията на сегашните управляващи ги отдалечават от Брюксел и страната може освен да бъде обект на санкции, да излезе от блока.

Реч държа и бившият полски премиер и бивш председател на Европейския съвет - Доналд Туск.

"Искаме независима Полша, искаме европейска Полша, искаме демократична Полша. Искаме законите в страната да се спазват. Всички тези принципи се погазват от управляващите, които са лишени от разум и морал. Трябва да покажем на тях, на цялата страна и на цяла Европа, че има поляци, които са честни хора и които мечтаят за една по-добра държава. И тези хора са мнозинство в полското общество", каза Туск.

Полският премиер Матеуш Моравецки увери, че той и неговата националистическа партия "Право и справедливост" искат да бъдат част от ЕС. Но откакто са на власт, Варшава и Брюксел са в обтегнати отношения основно заради съмнения за намеса в работата на съдебната система и по въпроса за правата на хомосексуалните граждани.

"Никога не бива да пренебрегваме обществените прояви. Но трябва да подчертаем, че всички тези хора са се събрали под фалшив девиз. Няма намерение за Полекзит. Доналд Туск вероятно говори за времето, когато беше председател на европейскиья съвет. Тогава Великобритания напусна ЕС. Много лесно е да разпалваш политическите страсти, с фалшив аргумент. Ако беше вярно, и аз бих бил против."

"Страхувам се, че можем да се върнем към едни по-лоши времена, които по-младите хора не помнят. Но това бяха времена, в които нямахме свобода и бяхме лишени от неща, които сега ни се струват съвсем нормални, но тогава ги нямаше. Никой не очакваше Брекзит да се случи, но това стана. Ами ако това се повтори и при нас?", каза Януш Куцински, протестиращ.

Франция и Германия призоваха Полша да спазва правилата на ЕС, а в други страни-членки се заговори за замразяване на членството ѝ, както и за спиране на европейските фондове.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести и призиви за разпускане на дясноекстремистка партия в Италия
Арести и призиви за разпускане на дясноекстремистка партия в Италия
Студено за сезона и облачно време до края на седмицата
Студено за сезона и облачно време до края на седмицата