НОВИНИ

МОК: В момента нямаме възможност да преразпределяме медали на руски спортисти

От Международния олимпийски комитет разкриха, че понастоящем не могат да присъждат медали, които трябва да вземат руски спортисти след повторен анализ на допинг пробите от предишни олимпийски игри

спортният арбитражен съд отхвърли жалбата руския олимпийски комитет временното отстраняване централата мок
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:47, 08.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Международният олимпийски комитет (МОК) в момента не възнамерява да присъжда медали, които трябва да вземат руски спортисти след повторен анализ на допинг пробите от предишни олимпийски игри, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на МОК.

През 2018 Международният олимпийски комитет призна руския гребец Иля Щокалов за бронзов медалист от Игрите в Рио 2016 след дисквалификация молдовски състезател, който завърши трети в надпреварата. Щокалов каза пред ТАСС в края на март, че все още не е получил отличието.

"Преразпределението на медалите трябва и винаги се е извършвало от националния олимпийски комитет на съответния спортист. Още когато Руският олимпийски комитет не беше наказан, той не успя да върне медалите на МОК, след като резултатите на 15 руски състезатели или отбори, показани на олимпийски игри, бяха анулирани. Следователно МОК, въпреки наказанието на Руския олимпийски комитет, в момента няма възможност да преразпределя медали на руски спортисти", каза говорител на руската централа.

На 12 октомври 2023 година МОК наказа Руския олимпийски комитет до второ нареждане във връзка с включването в комитета на олимпийските съвети на анексираните украински територии - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Санкцията предвижда, че той вече не може да функционира като национален олимпийски комитет и да получава финансиране от олимпийското движение.

На 23 февруари Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отхвърли жалбата на Русия срещу решението на МОК за временното отстраняване.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ива Иванова е новият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"
Ива Иванова е новият изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"
За изборни нарушения ще следи общо звено на прокуратурата, ДАНС и МВР
За изборни нарушения ще следи общо звено на прокуратурата, ДАНС и МВР