НОВИНИ

Молде с историческо класиране на осминафиналите в Лигата на конференциите

молде историческо класиране осминафиналите лигата конференциите
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
08:36, 23.02.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Норвежкият Молде постигна най-сериозния си европейски успех, достигайки до осминафинал в европейски турнир. Синьо-белите постигнаха две победи над Легия (Варшава) - 3:2 в първата среща и 3:0 в реванша и напълно заслужено очакват да научат противника си днес.
Сервет (Женева) отстрани българския шампион Лудогорец след успех с 1:0 в реванша в Разград, а Аякс (Нидерландия) и белгийците от Юнион Сен Жилоаз постигнаха победи като гости, за да минат напред. Втори успех записаха също Олимпиакос (Гърция) - над Ференцварош, Щурм (Грац, Австрия) над Слован (Братислава).
Във Франкфурт гостите от Брюксел, които са фаворити и за титлата в Белгия, удържаха първоначалния щурм на Айнтрахт и нанесе своите удари през второто полувреме. Камерон Пуертас откри с удар от дясно в 47-ата минута, а 10 преди края на срещата Денис Екерт реално затвърди успеха. Домакините върнаха един гол чрез Ерик Жуниор Ебимбе, но този гол не им стигна за нищо, тъй като в първата среща в Белгия резултатът беше 2:2.
Айюб Ел Кааби, който вкара преди пет дни два гола във вратата на ПАОК (Солун) в гръцкото първенство, днес пак се разписа. Той вкара от дузпа при гостуването на Ференцварош (Будапеща) преди почивката за крайното 0:1 и така затвърди отличния старт на новия треньор на гърците Хосе Луис Мендилибар.
Динамо (Загреб) се справи с испанския Бетис и се класира за осминафинал с общ резултат 2:1. В първата среща хърватите спечелиха с 1:0, а днес стигнаха до напълно достатъчното им 1:1. Бетис поведе в 38-ата минута. Айтор Рубиал проби отляво на защитата на Динамо и от границата на наказателното поле прати топката пред вратата на хърватския тим. На първа греда бе Седрик Бакамбу, който срещна топката напълно подготвен и вкара с пета покрай безпомощния вратар Иван Невистич.
Динамо стигна до равенството и резултата, който ги изведе на осминафиналите в 59-ата минута. Арбър Ходжа подаде майсторски пас отляво, а Такуро Канеко вкара за 1:1 с фантастичен удар по земя от пет метра.
Eвропейското величие Аякс победи норвежкия Будьо/Глимт с 2:1 в продълженията и с общ резултат 4:3 продължава напред в елиминациите на Лига на конференциите.
Норвежците, които водеха с 2:0 в Амстердам преди да бъдат изравнени в края на първия мач, започнаха много по-силно и днес, контролирайки близо 75% от топката в първите 15 минути. Аякс трябваше да благодари на вратаря Диант Рамай, че запази мача без голове през голяма част от първото полувреме. И противно на логиката, 10 минути преди края на първата част Стивън Бергхюис откри за аяксите.
Три минути след началото на втората част Йосип Шутало от Аякс беше отстранен с червен картон, а 65-ата към съблекалнята пое и Алберт Грьонбаек от Будьо. Въпреки това, те Патрик Берг изравни в 83-ата минута с ефектен гол от над 25 метра. Преди да изтекат редовните 90 минути норвежците можеха да стигнат до втори гол, но отново германецът Рамай спаси, този път тупалка на Нуно Зугели. В продълженията класата на Аякс си каза думата и Кенет Тейлър се разписа със силен изстрел в 114-ата минута.


Реванши в плейофния кръг, 1/16-финалите в Лигата на конференциите:

Будьо/Глимт (Норвегия) - Аякс (Нидерландия) - 1:2 след продължения (2:2)
Динамо Загреб (Хърватия) - Бетис (Испания) - 1:1 (1:0)
Гент (Белгия) - Макаби Хайфа (Израел) - 1:1 (0:1)
Лудогорец (България) - Сервет (Швейцария) - 0:1 (0:0)
Легия Варшава (Полша) - Молде (Норвегия) - 0:3 (2:3)
Ференцварош (Унгария) - Олимпиакос (Гърция) - 0:1 (0:1)
Айнтрахт Франкфурт (Германия) - Юнион Сен Жилоаз (Белгия) - 1:2 (2:2)
Слован Братислава (Словакия) - Щурм Грац (Австрия) - 0:1 (1:4)
*подчертаните отбори се класират за осминафиналите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват стрелба в столичния квартал "Гео Милев"
Разследват стрелба в столичния квартал "Гео Милев"
Новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" влязоха за разглеждане в парламента
Новите реактори в АЕЦ "Козлодуй" влязоха за разглеждане в парламента