НОВИНИ

"Момичето със светещите обици" - картина от изкуствен интелект измести по популярност шедьовъра на Вермеер

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:45, 10.03.2023
Чете се за: 01:57 мин.
Още
Слушай новината

Изкуственият интелект вече навлиза и в музеите, като се конкурира с произведения на известни художници. Вариант на картината "Момичето с перлената обица", създаден с помощта софтуерно приложение, измести вниманието на публиката от шедьовъра на Вермеер в Хага.

Музеят е "Маурицхойс" в Хага. Същият, който привлича целогодишно тълпи от почитатели на Йоханес Вермеер и неговото "Момичето с перлената обица" от 1665 година.

Три века и половина по-късно дигиталният дизайнер от Берлин Джулиан ван Дикен дръзва да предложи нов прочит на картината, като използва софтуер с изкуствен интелект, за да генерира портрета, наслагвайки голям брой изображения на скици, снимки и сходни образи. Резултатът е наречен "Момичето със светещите обици". Той е сред финалистите в конкурс за изложба, обявен от музея "Маурицхойс".

"Щом разбрахме, че оригиналът на "Момичето" ще бъде изложен в Амстердам за голямата изложба на Вермеер, решихме да действаме различно. Организирахме конкурс, призовахме почитателите да се вдъхновят от "Момичето" и да изпратят дигитални копия на своите творби. От 3482 подбрахме и отпечатахме 170 картини за тази зала", заяви Борис де Муник, говорител на музея "Маурицхойс".

"Момичето със светещите обици" определено е център на внимание в изложбата. Но освен интерес и одобрение, платното предизвика критики и спорове дали резултатът от наслагването на изображения от софтуер може да се нарича изкуство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой спира депортацията на българските евреи преди 80 години?
Кой спира депортацията на българските евреи преди 80 години?
"Шпигел": Подправен български паспорт е използван при саботажа на "Северен поток"
"Шпигел": Подправен български паспорт е използван при саботажа на "Северен поток"