НОВИНИ

Край на физическото явяване пред ТЕЛК?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:14, 10.03.2023
5779
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Край на физическото явяване пред ТЕЛК. Дълго чакана реформа предвижда комисиите да определят процент инвалидност само по документи.

За да няма корупция, заявленията за освидетелстване ще се разпределят на случаен принцип, като делата в съдебната система. Заявката на здравния министър е новите правила да влязат в сила още през май. Официално предложение за промяна в законодателството обаче все още няма.

Повече от година личните лекари могат да издават електронни направления за ТЕЛК. А отскоро всички изследвания, епикризи и стари решения са налични в електронното досие на пациентите. Здравните власти готвят още промени в системата.

"Пациентът въобще да няма посещение при лекар. Един пациент от Благоевград примерно ако си подаде документите за освидетелстване към "Информационно обслужване" той може да бъде разпределен примерно във В. Търново", обясни здравният министър Асен Меджидиев.

Така според него ще се предотвратят порочните практики в системата.

"Всички видове на корупционни практики и на забавяне на ТЕЛК решения ще бъдат сведени до минимум".

ТЕЛК ще има между 7 и 10 дни да определи процента инвалидност и да изпрати решението до НОИ и социалните служби.

"Гарантирам като министър на здравеопазването, че от началото, средата на май тази система ще започне да функционира", заяви Асен Меджидиев.

За да се случи това обаче, са необходими промени в законодателството. Такива официално все още не са предложени

"И сега има възможност да се премине освидетелстване по документи. За мен е нелогично да се въведе тотално подобна практика. Мисля, е това е поредната самодейност в бранша", смята Васил Долапчиев - председател на Съюза на слепите в България.

Медици от ТЕЛК казват, че по документи могат да определят процент инвалидност на хора с доказани съдречносъдови и онкологични заболявания.

"Друга част, които са с ортопедични, хирургични заболявания,трябва да бъдат обезателно прегледани. Представяйки документ, който не отговаря на действиетелното състояние на пациентите, ние не можем да вземем правилна оценка", казва д-р Петко Ников - предс. на Сдружение на лекарите по работоспособността и медицинска експертиза в България.

Медиците не подкрепят и идеята за случайно разпределение на заявленията за освидетелстване от ТЕЛК.

"Това е абсолютно неудачно, след като има възможност да бъде гледано в съседни комисии", казва д-р Петко Ников.

Освен предстоящата реформа в ТЕЛК здравният министър представи и мобилното приложение, с което лекарите могат да изписват електронно така наречените "бели рецепти". Задължително електронно ще се предписват само лекарства, които се покриват от Здравната каса. Издадените електронни бели рецепти са около 25 000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 отнесе Марек и увеличи аванса си на върха в НВЛ
Нефтохимик 2010 отнесе Марек и увеличи аванса си на върха в НВЛ
Похитител взе заложници в германска аптека, полицията го арестува след няколко часа
Похитител взе заложници в германска аптека, полицията го арестува след няколко часа