НОВИНИ

МОН и бизнесът ще работят заедно за кариерното ориентиране на учениците

мон бизнесът работят заедно кариерното ориентиране учениците
Снимка: МОН
bnt avatar logo
от БНТ
15:56, 14.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на образованието и науката и работодателите обединяват усилия за популяризиране на нуждите на пазара на труда и подобряване на координацията при взимането на стратегически решения в сектора. Това бе обсъдено по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Възстановяване работата на Съвета по висше образование, в който влизат представители на академичните среди, бизнеса и ангажираните институциите, бе сред обсъдените теми. Към момента дейността му е блокирана като от години не са провеждани заседания.

"Нашето образование е имало много важни консултативни органи още от създаването на българското училище и българската образователна система. Днес ние трябва да надграждаме добрите практики и да търсим максимално широк диалог при взимането на стратегически решения", подчерта министър Цоков.

Обсъдена бе важността и на регулярен диалог с бизнеса и в сферата на средното образование. В тази връзка бе коментирано и подобни съвещателни органи да бъдат регламентирани в нормативната уредба, за да бъдат те институционализирани и да имат решенията им по-голяма тежест. "Най-важно е да обсъждаме съвместно всички въпроси в оперативен порядък и да взимаме решения, като отчитаме и нуждите и перспективите на пазара на труда", допълни той.

Просветното министерство и работодателите ще си партнират и при популяризиране нуждите на пазара на труда. На интернет сайта на министерството ще се обособи секция, в която да се дава информация за пазара на труда. В нея регулярно ще се публикуват данни от работодателите за това какви кадри се търсят в различните райони на страната, какво е заплащането и какво образование се изисква за тях.

Представители на работодателските организации посочиха като сериозен проблем пред тях липсата на кадри. Те сигнализираха, че няма достатъчен интерес сред кандидат-студентите към нужни за пазара на труда специалности като например инженерните, въпреки че заплащането в тях е високо. В същото време има по-голям интерес към специалности, при които реализацията е трудна, а заплащането по-ниско.

Министър Цоков се ангажира да се работи съвместно за по-добро кариерно ориентиране и консултиране на учениците и техните родители при избор на бъдещи професии. Това е правено вече по проект, но е необходимо да се засили фокусът в тази област като ще се разчита на съдействието на бизнеса, стана ясно по време на срещата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕИБ отпуска 400 млн. евро за Украйна
ЕИБ отпуска 400 млн. евро за Украйна
Оставиха в ареста шофьор без книжка, карал с близо 4 промила
Оставиха в ареста шофьор без книжка, карал с близо 4 промила