НОВИНИ

Монтират звукови бутони за пресичане на незрящи във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
07:13, 30.10.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Регионални

Звукови бутони за заявка за пресичане на незрящи се монтират на 47 кръстовища във Варна. Целта е да се облекчи придвижването на хората със зрителни увреждания, когато преминават през опасни участъци на пътното платно. Бутоните са поставени от лявата страна по посока на пресичане на пешеходната пътека, за да могат да се намерят по-лесно от незрящите. Системата може да се използва и от възрастни хора с намалено зрение.

От години Христина Манева е с увредено зрение и се налага понякога да използва бял бастун при пресичане на пътното платно. Жената казва, че новата система ще помага на всички незрящи в тяхното трудно всекидневие.

"Облекчава хората със зрителни увреждания, защото подава много важна информация. И когато подадеш желанието да пресечеш, знаеш, че тази система няма да те подведе и си в състояние на изчакване със сериозно заслушване на звука, който трябва да издаде светофарът, когато светне зелен сигнал", каза Христина Манева.

За да подаде заявка за пресичане на пътното платно, незрящият трябва да натисне бутона три пъти. Така при следващия зелен сигнал на светофара ще се включи акустичното устройство и звуковият сигнал подсказва на незрящия, че може да се пресече.

"Така е проектиран бутонът, че човек с бастун, ако удари бутона, за да го задейства да подаде заявка, заявката ще бъде приета, бутонът ще е здрав и няма да има никакви поражения", каза Милко Лалев, общинско предприятие „ТАСРУД“, Община Варна.

Силата на звука може да се регулира индивидуално за всяко кръстовище, за да се гарантира чуваемост на разстояние до 5 метра.

"За да може незрящият да се ориентира и по слух да стигне, където е разположен бутонът и да достигне до него. Тези всички бутони са разположени от лявата страна по посока на пресичане на пешеходна пътека", каза Милко Лалев, общинско предприятие „ТАСРУД“ .

В помощ на незрящите на тротоарите се изгражда и релефна настилка.

"Която показва, че когато стигнеш до нея, това е краят на тротоара и от там нататък не бива да продължаваш", каза Христина Манева.

Дни след монтирането на новите бутони единият от тях вече е повреден от вандали.

"Надявам се всички граждани на тази държава да разберат, че това е в услуга на незрящите и наистина умолявам да бъдем толерантни към тях, поне с малко колкото можем да им помогнем в тяхното мрачно ежедневие", каза Милко Лалев, общинско предприятие „ТАСРУД“ .

Във Варна се монтират и 18 интелигентни пешеходни пътеки. При пресичане се активират инфрачервени бариери и микровълнови сензори за движение. Тези технически средства дават информация, че ще пресича пешеходец и системата задейства различни светлинни режими.

"Светлинният режим при пресичане на пешеходеца е тип бягаща вълна, която е в същата посока, в която е неговото пресичане. Целта е водачите, подхождайки към пешеходната пътека, да получат информация какво се случва на нея", каза Милко Лалев, общинско предприятие „ТАСРУД“, Община Варна .

Интелигентните пешеходни пътеки се изграждат на места, където има условия шофьорите да се движат с по-висока скорост. Целта е да се гарантира безопасното пресичане на пешеходците.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се отразява втората вълна върху бизнеса в Благоевград?
Как се отразява втората вълна върху бизнеса в Благоевград?
21-годишен тунизиец стои зад атаката в Ница
21-годишен тунизиец стои зад атаката в Ница