НОВИНИ

МС с предложение как да предоставим оръжие на Украйна

военнослужещ пострадал планирани учебни стрелби полигон сливница
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:23, 02.12.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството предлага на Народното събрание да гласува решение за предоставяне на военно имущество на Украйна въз основа на споразумение, което да бъде ратифицирано от парламента, става ясно от решение на МС от 30 ноември.

Кабинетът одобрява и проект на споразумение между отбранителните министерства на двете страни за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, като основа за водене на преговори.

Служебното правителство предлага още на парламента да разреши участието на български военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна - един щабен офицер и 5-ма военнослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където тече обучението на украински военни, както и да разреши пребиваването на до 60 украински военни на наша територия за обучение за бойни санитари.

Решението идва, след като Народното събрание даде един месец срок на Министерството на отбраната да определи и посочи какво въоръжение можем да дадем на Украйна.

От Министерството на отбраната заявиха за БНТ, че от ведомството изпълняват според зададените указания и срокове изготвянето на списъка с възможно въоръжение, която България може да предостави на Украйна.

От там уточниха, че номенклатурата с оръжия е доста обемиста и не може да бъде повестена публично, тъй като е класифицирана информация.

Държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев коментира, че ако списъкът напълно готов, той ще бъде внесен в Народното събрание.

Преди седмица украинският посланик у нас Виталий Москаленко заяви за "По света и у нас", че приоритет за Киев са оръдия и гаубици, средства за противовъздушна отбрана, бронирана техника, брегови ракетни комплекси, снаряди и муниции.

Парламентът даде срок от един месец на Министерство на отбраната, който изтече, за да определи какъв тип оръжейни системи можем да изпратим в Украйна.

По темата работят: Николай Минков, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима основни футболисти на Ботев Пловдив се завръщат за гостуването на Славия за Купата
Трима основни футболисти на Ботев Пловдив се завръщат за гостуването на Славия за Купата
Половинките на футболистите, участващи на Световното по футбол в Катар
Половинките на футболистите, участващи на Световното по футбол в Катар