НОВИНИ

Музей в Чикаго показва археологически съкровища на България

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 31.03.2023
6407
Чете се за: 04:22 мин.
Още
Слушай новината

Някои от археологическите съкровища на България вече могат да се видят в един от най-известните американски музеи. Те са част от изложбата „Първите владетели на Европа“, която беше открита във "Фийлд Мюзиъм" в Чикаго, където е и най-голямата българска общност в Съединените щати.

В грандиозната експозиция има експонати, освен от България, и от още 10 страни от Източна Европа.

От днес в Чикаго ще могат да се видят за първи път българските съкровища, като най-старото обработено златно съкровище от преди близо 7000 години, открито във Варненския некропол, съкровището от Борово, накитите от гробницата на тракийски аристократ от средата на IV век преди новата ера, открити край село Златиница и много други. Българските експонати са изложени в музея Фийлд в Чикаго и са част от изложбата „Първите владетели на Европа", в която освен България участват още 10 страни от Източна и Югоизточна Европа.

Музеят Фийлд в Чикаго е един от най-големите в света. Основан е преди 130 години, когато Алеко Константинов посещава Колумбийското изложение. Над 2 милиона души на година посещават музея. За първи път обаче в него ще бъдат представени 700 предметa на древната култура от 26 музея на 11 държави, сред които са Хърватия, Румъния, Словения, Унгария, Албания и Сърбия.

"Изключително сме развълнувани, че имаме възможност да заемем тази грандиозна експозиция от вашата страна. Това е огромна възможност за нас да изградим отношения с вас. И се надяваме това да е първата от много такива изложба. Тук имаме огромна посещаемост, и много много хора ще видят тази невероятно изложба", каза Джулиан Сигърс, изпълнителен директор на "Фийлд мюзиъм".

Основен акцент в изложбата са българските съкровища.

"Участието на България е с 32 артефакта от три музея, като някои от тях са най-впечатляващите. Завиждам на тези, които тепърва ще имат възможност да го разгледат. И се гордея изключително много не само, че България е поканена на покаже една малка част от огромното си културно наследство, но и да бъде част от подреждането на изложбата", каза Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Изложбата има за цел да разкрие пред американската публика как хората в древността са придобивали власт и влияние чрез натрупване на богатство и контролиране на търговията, технологиите, ритуалите и войната.

„Започнахме да работим по подготовката на изложбата през 2017 г., тогава започнахме да посещаваме страните, за да ги молим да предоставят тези артефакти за изложбата в Северна Америка", каза Уилям Паркинсън, организатор на изложбата.

Българското участие в изложбата се организира с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".

"Тази изложба ще даде възможност на хилядите посетители, които ще я видят, да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на страната. Но също така се надяваме изложбата да предизвика интерес и все повече чуждестранни туристи, включително и американци, да дойдат и да посетят страната ни на живо и да видят богатото културно наследство, което ние имаме", каза Юлияна Дечева, програмен експерт, Фондация "Америка за България".

След Чикаго изложбата ще бъде представена в Канада.

Автор: Симеон Гаспаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Стоянов: Кръстаич има най-малка вина, Михайлов трябва да поеме отговорност
Илиян Стоянов: Кръстаич има най-малка вина, Михайлов трябва да поеме отговорност
Ръководството на БФС почете паметта на Егидиус Браун
Ръководството на БФС почете паметта на Егидиус Браун