НОВИНИ

МВнР очаква съдействие от чужди страни за евакуиране на българите от Украйна

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:44, 02.03.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Външно министерство очаква съдействие от чужди служби за извеждане на българи, които все още се намират в Украйна. Ще бъде направен поне още един опит за превоз на желаещите с автобуси. Тази сутрин пристигнаха 4-те автобуса с 190 евакуирани от украинската столица.

Колко българи се нуждаят от евакуация на този етап не е ясно. Те са разпръснати на територията на цялата страна, а организираният превоз тръгва основно от големи градове като Киев и Одеса. От Външно министерство казват, че правят всичко възможно, за да им помогнат.

"Територията е много голяма, те са много разпръснати. В момента разчитаме и си сътрудничим с чужди служби", заяви външният министър Теодора Генчовска.

Именно чрез такова сътрудничество вчера българи в Киев получиха обаждане от министерството да се качат на влак с турски дипломати. Сред тях беше и Иво Маринов, който от дни се опитва да се върне в България. Влакът обаче се оказа препълнен и десетки българи останаха на гарата.

Бяха изведени успешно българи, които са в Киев заявили желание посредством влакови композиции, обясни министър Генчовска.

Въпрос: Не всички успяха да се качат на този влак поради липса на места?
Теодора Генчовска: Тези, които успяха, стигнаха до влака, но времето е много кратко за реакция.

Почти 200 души, които преди повече от денонощие тръгнаха от Киев с автобуси на посолството ни там, рано сутринта пристигнаха у нас.

"Това е голяма трагедия, семейства се разделят, малки деца се убиват", казва Нели.

"В Украйна е много страшно и опасно, и ние много благодарни на българското посолство", споделя Леона Смил, жител на Киев.

От Одеса днес пристигнаха и евакуираните от Украйна моряшки семейства. Автобусът бе нает от морска компания.

"Досега имаме направени около 20 курса, всичките коли. Те се движат денонощно, така да се каже. Шофьорите се съгласяват да карат дори без да почиват", обясни Станимир Славов, управител на фирма за превози.

От Външно министерство препоръчват в момента да не се пътува от вътрешността на Украйна към Одеса. Обмисля се как да протича евакуацията в тази напрегната ситуация.

"Тези от тях, които не можаха да тръгнат с тези автобуси ще се направи нов опит през следващите дни да се организира още една такава акция", обясни Митко Димитров - директор на Дирекция "Пресцентър" на МВнР.

До този момент над 13 000 бежанци са влезли у нас, съобщават от МВР.

До Одеса и обратно: Екип на БНТ пътува с автобус, който прибира бягащи българи от войната

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка с дирекция "Ситуационен център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Пловдив разкри петима малолетни, извършвали вандализъм на централните гробища
Полицията в Пловдив разкри петима малолетни, извършвали вандализъм на централните гробища
Промени ли се животът в Русия след налагането на санкции - разказват двама българи
Промени ли се животът в Русия след налагането на санкции - разказват двама българи