МВнР покани международни наблюдатели за изборите на 14 ноември

от БНТ
14:52, 24.09.2021
Чете се за: 01:25 мин.
Политика
мвнр годишнината септември оставаме решително ангажирани борбата тероризма
Слушай новината

В изпълнение на международните си ангажименти и съгласно Изборния кодекс, Министерството на външните работи отправи покани за международно наблюдение на насрочените за 14 ноември 2021 г. избори за народни представители и насрочените в същия ден избори за президент и вицепрезидент на Република България с евентуален втори тур на 21 ноември 2021 г.

Постоянното ни представителство във Виена изпрати вербални ноти с покани до държавите участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Бюрото за демократични институции и права на човека и Парламентарната асамблея на ОССЕ. Поканите бяха оповестени и на заседание на Постоянния съвет на ОССЕ във Виена.

Покани бяха отправени и до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) - чрез постоянното ни представителство в Страсбург, както и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) - чрез генералното ни консулство в Истанбул.

Външното министерство ще предложи на ЦИК да регистрира като международни наблюдатели посочените от тези организации представители.

Правителството на Република България разглежда приоритетно организирането и провеждането на честни и свободни избори, като международното наблюдение ще бъде допълнителен гарант за това.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов говори за спортсменство и уважение преди Левски
Стойчо Младенов говори за спортсменство и уважение преди Левски
Разбиха схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в Силистра
Разбиха схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в Силистра