НОВИНИ

МЗ: Повече от 12 000 деца над 12 години са напълно ваксинирани срещу COVID-19

проучване сащ родителите биха ваксинирали ковид малките деца
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 18.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Имунизираните с първа доза от ваксините срещу COVID-19 деца на възраст между 12 и 17 години у нас са 16195. Със завършена ваксинация са 12136, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксините на производителите "Пфайзер" и "Модерна". Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

С кратките характеристики на разрешени за употреба във възрастовата група 12 - 17 години ваксини можете да се запознаете на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата ТУК.

Родителите на деца, навършили 12 години, трябва да знаят, че ваксинирането против коронавирусната инфекция не замества ваксинопрофилактика по отношение на другите инфекциозни заболявания. Следете имунизационния календар на детето, за бъде то предпазено от други ваксинопредотвратими вируси и бактерии, призовават от здравното министерство.

Kакто при децата, така и при възрастните, симптомите на COVID-19 са сходни с тези при сезонния грип и настинката, припомнят още от ведомството.

Не е необходимо майките с установена коронавирусната инфекция да спират кърменето на детето – чрез кърмата детето не може да се зарази с COVID-19. Достатъчно е при кърмене майката да спазва общите мерки за носене на маска, миене на ръцете и дезинфекция.

"След ваксинация срещу COVID-19 в майчиното мляко се откриват повишени IgG антитела. Колкото по-високо е нивото на антителата в кръвта на майката, толкова по-високо е нивото на антителата в майчиното мляко, като най-високите стойности се установяват 1 - 2 седмици след прилагането на втора доза от иРНК ваксините. Въпреки това защитният ефект на тези антитела при бебета на ваксинирани майки все още не е доказан", посочват учените от института "Роберт Кох".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 2022 г. се очаква да стартират вътрешните полети между Русе и София
От 2022 г. се очаква да стартират вътрешните полети между Русе и София
Марин Петков продължи договора си с Левски
Марин Петков продължи договора си с Левски