НОВИНИ

На лов за войници: Мобилизират мъже от заведения в Киев

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 16.10.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Слушай новината

Украинските наборни служби нахлуха в ресторанти, барове и на концерт в Киев, за да търсят годни да служат на фронта. Има задържани. Според закона, приет през април, вече се мобилизират мъже на възраст между 25 и 60 години. В края на миналата година украинският президент Володимир Зеленски заяви, че армията се нуждае от още половин милион войници. Ето картина от акцията за набиране на войници.

" Арестуват ме незаконно. Трябва да представите заповед за задържане. Хора, помогнете ми. Моля ви, помогнете ми!", призова един мъж, който е сред задържаните.

Петък вечер. Служители на мобилизационните отряди се появили неочаквано и блокирали изходите на известни заведения в Киев. Наборни екипи били изпратени и на концерта на рок групата "Океан Елзи".

"Пуснете го!", каза жена, която на задържан мъж.

Виковете на съпругата на задържания мъж и на други хора, не помогнали. Мъжът бил отведен.

"Не, той не е подновявал данните си. Искаше да покаже документите си, нищо не обясниха, сложиха му белезниците и го отведоха във военно упарвление, обясни съпруга на задържан мъж.

Според новия закон за мобилизация, всички, които са на военен отчет трябва да обновяват данните си онлайн. Всички мъже на възраст между 18 и 60 години трябва да носят военна карта през цялото време.

"Конкретните места, където се извършват такива проверки, не се определят предварително. За целта военното ведомство се обръща към полицията за съвместни проверки, като това могат да бъдат обществени места, посещавани от голям брой хора", каза Юлия Хирдвилис, която е заместник-директор , отдел "Комуникация" на полицията, Киев.

Откакто законът влезе в сила преди 6 месеца, операциите на наборните служби зачестиха. За първи път, обаче, се провежда толкова масирано издирване на годни за военна служба в столицата.

"Обнових данните си. Защо ме дърпате? Позор!", каза мъж, който го задържат.

"Аз съм съпругата му. Ще дойда с него", заяви жената на мъжа.

Според украински медии, възрастта за мобилизация ще бъде намалена още - и за годни за военна служба се смятат и 18 годишните. Засега младежите от 18 до 25 години нямат право да напускат Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за големия режисьор Николай Волев
Спомен за големия режисьор Николай Волев