НОВИНИ

Спомен за големия режисьор Николай Волев

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:24, 16.10.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Досъдебно производство трябва да изясни причините за нелепия инцидент, при който загина режисьорът Николай Волев. Снощи той е паднал от прозорец на столичната улица "Кракра", където живее. Като режисьор Волев оставя едни от най-емблематичните филми в българския фонд, сред които "Господин за един ден", "Двойникът", "Да обичаш на инат", "Маргарит и Маргарита", "Огледалото на дявола".

Кибритлия, костелив орех, смел и безкомпромисен човек, категоричен в изискванията си. Любител на джаза и класиката. Волев остави на българската публика откровени филми, които дълго ще се помнят.

Николай Волев: "Аз винаги се радвам, когато в мой филм има и смях, и плач. Майсторлъкът е да ги съчетаеш, да се постигне някаква естествена смесица, защото ние всички в живота и плачем и се смеем и се радваме, и скърбим. Всички тези сцени, в които идват представители на различни партии, строят в селото паметници, кой от кой по-големи, обещават какво ли не.. Имах предчувствието, че това ще се случи у нас и то се случва и днес."

Николай Волев е роден в София през 1946 г. През 1968 г. бяга от България без разрешение от властите. След престой в бежански лагер в Турция заминава за Англия. Завършва кинорежисура в Лондонското филмово училище.

Николай Волев: "Аз много често съм се хващал как на терен заснемам една сцена и веднага гледам или очите са ми ушите, как ще го възприемат общите работници, защото не става въпрос за висок вкус, за естетика. Става въпрос за прости неща като истина и фалш - те са безпогрешни в това да видят кое е истина и кое е фалш. Те като направят някоя физиономия и аз казвам опаа, тук нещо не е наред."

снимки: БТА/Архив

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България: "Много силна личност, много категорична личност, човек с достойнство, много горд човек и като режисьор е човек, който не прави компромиси с това, което прави. Дори съм имал сцени, в които се е налагало да правя неща, които човек трудно би издържал. Той казваше или го правим така или тази сцена я няма във филма."

Съболезнования към семейството и близките на Волев изрази президентът Румен Радев. Той открои забележителния талант, въображение и ерудиция на Волев. И посочва, че творческият му размах е личал във всяка сцена и кадър.

С постове във Фейсбук почетоха паметта на Волев и от Министерския съвет, и от Министерството на културата.

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България: "За съжаление си губим големите личности. Те са от този тип хора, които когато си отидат за цяло едно поколение имаш чувството, че на цяло едно поколение му е отрязана едната ръка."

Българската национална телевизия променя програмата си в памет на големия режисьор Николай Волев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аферата "Театрална кражба": Петко Писков отрече да е "мозъкът" на схемата с източените пари
Аферата "Театрална кражба": Петко Писков отрече да е "мозъкът" на схемата с източените пари