НОВИНИ

Барселона 1992 и новите звезди на спорта (ВИДЕО)

Барселона 1992 и новите звезди на спорта (ВИДЕО)
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 16.10.2024
Чете се за: 06:37 мин.
Спорт
Слушай новината

През 1986 година Барселона получава правото да организира Олимпийските игри през 92-ра. След маркетинговия успех на Лос Анжелис 1984 цели 6 града се впускат в битката за домакинство. Печели столицата на автономната област Каталуня. Барселона е родният град на тогавашния ръководител на Международния олимпийски комитет – Хуан Антонио Самаранч.

За 4 години между Игрите в Сеул и Барселона светът се променя драстично. Студената война вече е свършила и политическата карта добива различен облик. Година и половина след обединението на Германия, бундестимът участва на Игрите с общ отбор. Съветският съюз вече се е разпаднал, а повечето републики дефилират под олимпийски флаг в отбора на Общността на независимите държави. Прибалтийските републики Литва, Латвия и Естония са в Барселона със самостоятелни делегации. Извоювалите преди по-малко от година независимост Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина също присъстват със свои отбори.

Заради наложените санкции от ООН на Сърбия и Черна гора, представителите им участват като индивидуални състезатели. Такъв е и статутът на спортистите от друга бивша югославска република Македония, защото там няма все още създаден олимпийски комитет. За първи път от 3 десетилетия игрите приемат спортисти от Южноафриканската република, дотогава наказана за политиката си на апартейд. Куба и КНДР се появяват отново след два бойкота и 12-годишно отсъствие.

Домакините предлагат впечатляваща церемония, започнала със знаменитите певци Монсерат Кабайе и Хосе Карерас и завършила с параолимпиеца Антонио Ребойо, който запалва огъня с насочената от него горяща стрела. Горещи са не само дните в Барселона през юли и август, а и съревнованията на спортните арени. Може би най-безспорният победител на Игрите е баскетболният отбор на Съединените щати.

Американците са с всички звезди от Националната баскетболна асоциация, обединени в „Дрийм тийм“, който е безкомпромисен със съперниците си. Всеки от мачовете им завършва с драстичен аванс и трицифрен резултат, а на финала побеждават Хърватия с разлика от само 32 точки.

Иначе големият герой на Игрите е Виталий Шчербо. Беларуският състезател печели 6 от 8-те златни медала в спортната.

При жените Татяна Гуцу, също от Обединения отбор, заменя класиралата се по право за финала Розалия Галиева и става шампионка в моногобоя. По три титли в плуването печелят унгарката Кристина Егерсеги и руснакът Евгени Садови, две в спринтовия кроул взима друг представител на Общността на независимите държави – Александър Попов. Британецът Линфорд Кристи прекъсва американската хегемония в атлетическия спринт. При жените на 100 м титлата измъква Гейл Дивърс от Съединените щати със стотна пред Джулиет Кътбърт от Ямайка и с две пред рускинята Ирина Привалова. В дисциплината, в която е безспорен фаворит – 100 метра с препятствия, Дивърс води до последния хърдел, където се спъва и пада, което носи изненадващо злато на гъркинята Параскеви Патулиду. Исторически първи златен медал в бяганията за домакините от Испания носи Фермин Качо на 1500 м. На 10 хиляди метра шампионката Дерату Тулу от Етиопия и сребърната медалистка Елена Мейер от Южна Африка дълго правят почетна обиколка заедно, нещо немислимо дотогава. Две шампионки има в синхронното плуване, след като съдиите въвеждат грешно оценките на фаворитката Силви Фрешет от Канада и я оставят втора след американката Кристън Баб-Спраг. Протестът на канадския щаб е уважен и златото е поделено. В скоковете във вода от кула Фу Минся от Китай става шампионка едва на 13 години. И още един тийнейджърски успех - в тениса 16-годишната американка Дженифър Каприати побеждава на финала фаворитката Щефи Граф.

България на Игрите в Барселона 1992

България участва в Барселона с делегация от 138 спортисти. Невиждан успех в кану-каяка за Николай Бухалов, който става първият и единствен за момента български спортист с два златни медала от едно издание на игрите. Първо той побеждава в коронните си 500 м едноместно кану, а ден по-късно триумфира и на 1000 м.

Олимпийско отличие от най-висока проба и за щангиста Иван Иванов. Още три медала за тежкоатлетите ни – сребро за Николай Пешалов и Йото Йотов, бронз за Стефан Ботев. Сребърни отличия в стрелбата на пушка взимат Весела Лечева – с пневматично оръжие и Нонка Матова – с малокалибрено.

Мария Гроздева започва успешния си олимпийски път с бронз на въздушен пистолет.

Три спорта са с актив от по два медала – сребърен и бронзов.

В бокса вицешампион при най-леките е Даниел Петров, а с бронз в супертежка категория е Свилен Русинов.

В леката атлетика Цветанка Христова е втора в хвърлянето на диск, на 100 м с препятствия Йорданка Донкова е трета.

Валентин Гецов е със сребро, а Валентин Йорданов - с бронз в свободния стил на борбата. Бронзово е и отличието на двойката кану на 500 м Мартин Маринов и Благовест Стоянов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На лов за войници: Мобилизират мъже от заведения в Киев
На лов за войници: Мобилизират мъже от заведения в Киев
Спомен за големия режисьор Николай Волев
Спомен за големия режисьор Николай Волев