НОВИНИ

На море в България: Колко можем да спестим при ранна резервация

Има ли ръст на ранните записвания и правят ли се застраховки за резервациите

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:37, 05.02.2023
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Мнозина планират лятната си почивка още в началото на годината. От бранша казват, че отново ще разчитат на българските туристи, които преоткриха страната ни като дестинация. По това време на годината офертите за ваканция по българското Черноморие през лятото са примамливи, защото са с големи отстъпки.

Това лято се очаква почивката по българското Черноморие да поскъпне. Туристите ще трябва да отделят между 15 и 20% повече средства отколкото са похарчили за почивка на море през миналата година. Цените на предлаганите пакети са се повишили най-вече заради инфлация и войната в Украйна. Добър вариант за спестяване на средства е почивката да се резервира още през зимата, когато и намаленията са големи. Отстъпките могат да компенсират до 20% от цената.

След двете пандемични години ранните записвания за почивка по българското Черноморие намаляват. В един от хотелите край Варна резервирани за лятото са едва 5% от местата. Само преди години резервациите са били 10 пъти повече. Причината – все повече туристи организират почивката си и избират дестинация в последния момент.

"Младото поколение вече не го интересуват туроператори. Тенденцията е всеки от вкъщи, от телефона, от компютъра, през интернет, да ползва услугите и това ще продължи така", заяви Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Съседни на нас страни обаче успяват да привлекат още от сега туристи за летните месеци, казват от бранша.

"Ние сме точно на такова разстояние от войната, на каквото са и Турция. В момента Турция има вече 60 - 70% ранни записвания, тъй както ние говорим, че няма ранни записвания", коментир Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Според туроператори от Благоевград, ранно резервираната лятна почивка е по-евтина с около 10 - 20%. Има и още предимства.

"Ако групата е автобусна, винаги се заемат по-предни места, което обикновено е битка, когато се пътува с автобус. Ако се предлагат повече хотели, имаш избор на хотел и евентуално хотелска стая", заяви Здравка Чимева, туроператор от Благоевград.

Затова много българи още през януари и февруари избират дестинацията си за отдих през лятото.

Вили Пумпалова: "Ние също вече няколко години подред мислим почивките си много по-рано, например сега януари или февруари запазваме за България. Ние обичаме много България и на Черно море ходим, още в края на януари вече сме запазили и дати и хотел, защото цените са по-добри".

Радослава Тимева: "Може не точно от сега, но към март месец обикновено е хубаво да се резервират места вече за август, септември".

Съседни страни също предлагат атрактивни оферти.

Гергана: "В чужбина мисля, че вече е по-изгодно отколкото в България, цените са много скъпи тук".

Някои туристи застраховат резервациите си.

Герчо Герчев, туроператор от Варна: "Това е индивидуално. Обикновено клиентът се застрахова някъде другаде".

Николай Неков, основател на сайт за къмпинг туризъм: "Част от гостите си правят допълнително застраховки, които вече регламентират останалото им пребиваване - къде ходят, почиват, забавляват допълнително го договарят със застрахователя".

Повече резервации има за къмпинг туризъм. Платформите отчитат пик в търсенето на подходящо място за почивка с каравана през целия летен сезон.

Николай Неков, основател на сайт за къмпинг туризъм: "Тази година интересът е между 3 и 4 пъти по-голям. Резервации до края на февруари или до края на март получават около 10% намаление. Има и второ намаление, което е за по-дълги резервации тези, които са над седмица. Втората отстъпка също е около 10-15%".

Къмпингуващите са основно от България, но по Северното Черноморие идват и много туристи от Румъния и Чехия.

Репортер: Нивелина Няголова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симона Петкова: Женският футбол не е на пиедестал в България
Симона Петкова: Женският футбол не е на пиедестал в България
Кирил Десподов: Лудогорец ми даде много, но искам трансфер в чужбина
Кирил Десподов: Лудогорец ми даде много, но искам трансфер в чужбина