НОВИНИ

В капана на зимата: Заледени пътища и отменени полети в страната (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:45, 05.02.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Зимата се развихри с пълна сила. Снегът доведе до много ограничения по пътищата, а полети закъсняха заради ураганен вятър. Обилен снеговалеж има на Прохода на Републиката и на "Шипка". Движението е при зимни условия.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Петкова

Тежка катастрофа по пътя за "Дунав мост 2" край Монтана взе жертва. Около 4.00 часа тази сутрин са се сблъскали камион за опесъчаване на пътната настилка и тежкотоварен автомобил. Шофьорът на единия камион е починал на място. Движението в участъка е блокирано.

Тежка катастрофа в Монтанско взе жертва

Тирове, неподготвени за зимата, закъсаха във Врачанско. Само в отделни открити райони в областта снежната покривка достигна около 15 см, но много тежкотоварни камиони закъсаха дори на разчистените от снега участъци. От КАТ съобщиха, че много от шофьорите на тировете, пътуващи към моста край Видин или към ферибота край Оряхово не са били подготвени за зимните условия.

Близо 780 машини почистват пътните настилки в районите със снеговалеж

Заради вятъра бяха отложени три от ранните сутрешни полети на летище Варна, които закъсняха с около час. Към момента няма други забавени рейсове. Отменен е само полетът за Истанбул заради лошото време в Турция.

Бурен вятър счупи дървета и клони във Варна, отложени са полети

Във Варна има отделни заледени участъци – главно в район "Приморски". Те се обработват от фирмите, които отговарят за чистотата в града. Има съборени от вятъра клони и обърнати кошчета за боклук. Вятърът е наклонил и покрива на старата жп гара, но сградата не се използва от години. В областта пътищата са заснежени, на места има и навявания, но цялата пътна мрежа е отворена за движение.

140 снегопочистващи машини почистват улиците във всички квартали на София. Градският транспорт в столицата се движи по разписание.

Обилен сняг в София: На Витоша допускат само автомобили с вериги

Обилни снеговалежи, които в комбинация с много силния вятър, създадоха условия за преспи и навявания. Оправдаха се очакванията за най-много сняг в западната половина на Дунавската равнина, както и в планинските райони. До момента най-дебела е снежната покривка в Лом 29 см, във Враца 17 см, а поривите на вятъра днес на места надхвърляха 90 км/ч.

29 см сняг е паднал в Лом, започва серия "ледени дни"

В близките дни времето ще е много студено. Очаква ни дълга поредица от ледени дни, при които температурите през цялото денонощие ще остават отрицателни. Ще има и много райони с минимални стойности под минус 10°, а на отделни места до минус 14 - минус 15°.

Слабо повишение, но само при максималните температури, се очаква в края на следващата седмица.

Утре, освен предупреждение за отрицателни температури в цялата страна, в сила е жълт код за опасно ветровито време в източната половина и в планините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаните българи от граничните власти в РСМ твърдят, че спрямо тях е оказано физическо насилие
Задържаните българи от граничните власти в РСМ твърдят, че спрямо тях е оказано физическо насилие
Актьорът Евгени Будинов е отстранен от спектакъла "Хъшове" от режисьора Александър Морфов
Актьорът Евгени Будинов е отстранен от спектакъла "Хъшове" от режисьора Александър Морфов