НОВИНИ

Украйна очаква голяма руска офанзива този месец

Канада изпрати първия си танк "Леопард 2"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:35, 05.02.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Канада изпрати първия си танк "Леопард 2" за Украйна. Бойната машина беше натоварена на самолет, който излетя от летището в Халифакс. В края на януари Канада обяви решението си да достави на Украйна 4 танка "Леопард 2" - германско производство, ден след като няколко западни страни направиха същото. Украинският министър на отбраната заяви, че Украйна очаква голяма руска офанзива този месец. Киев обаче има резерви да удържи силите на Москва, въпреки че последните западни доставки на оръжие няма да пристигнат навреме, каза Олексий Резников.

Някои от малкото останали жители на Бахмут се събраха на служба в криптата на църквата "Вси светии" в града. Помолиха се за мир, на фона на гърмежи.

Серафим Чернисов - жител на Бахмут, 20 г.: "Животът ни лети, ще умрем във всички случаи. Дали ще е сега или след 20-30 години не е важно, важното е как ще се представя пред Господ".

Любов Авраменко - жител на Бахмут, 84 г.: "Оцеляхме във войната през 1941 г. и сега пак ни се налага".

Тежки боеве се водят в северната част на Бахмут, който е под руски прицел от седмици насам. Според шефа на частната военна компания "Вагнер", украинската армия не отстъпва и сраженията са за всяка улица и всеки дом. Бахмут е на основния път към Славянск и Краматорск, два града в Донбас.

Две руски атаки поразиха втория по големина град в Украйна - Харков. Една от ракетите е ударила кооперация, където са пострадали четирима души. Петият ранен е охранител в училище.

Евген Василенко - служба за извънредни ситуации в Харков: "Руските сили удариха учебно заведение и 5-етажна жилищна сграда с ракети С-300".

Русия може да предприме офанзива около датата на първата годишнина от нахлуването, смята украинският военен министър. Според него, офанзивата може да е на изток, където Русия се опитва да превземе Донбас или на юг, където иска да разшири наземния си коридор до окупирания Крим.

Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна: "Искам да кажа още, че поемаме задължението да не използваме оръжие на чуждите партньори срещу руска територия, а само срещу руски части на временно окупираните територии в Украйна".

В петък Вашингтон обеща на Киев ракети с по-голям обсег.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Люта зима: Снежни бури, поледици и транспортен хаос на Балканите
Люта зима: Снежни бури, поледици и транспортен хаос на Балканите
Кирил Десподов е футболист №1 на България за 2022 година, вижте всички победители
Кирил Десподов е футболист №1 на България за 2022 година, вижте всички победители