НОВИНИ

Започна регистрацията за състезанието "Тур дьо Франс: Етап България"

Надпреварата ще се проведе във Велинград през лятото

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:04, 05.02.2023
6147
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Тур дьо Франс" за първи път в България. Надпреварата ще е за любители и ще се проведе във Велинград през лятото. Състезанието "Тур дьо Франс: Етап България" се очаква да се превърне в най-голямото колоездачно събитие у нас. Дисциплините са две, а от 1 февруари до момента вече са се регистрирали над 100 участници.

"За щастие тази година и в България пристига този етап, който ще бъде на територията на Велинград, със старт - финал - центъра на Велинград, и ще бъде в околностите на Родопите, които са доста живописни и интересни за каране", обясни Даниел Дуков - организатор.

Дистанциите са две: кралска и къса, съответно - от 102 км и от 57 км, като най-високата точка, която ще достигнат колоездачите е 1467 метра надморска височина. Стартовете са на 30 юли, а ден по-рано ще има 5-километрово трасе за семейства и половин километър за деца.

Идеята е да се пренесе духът на "Тур дьо Франс" и в други страни, както и да се популяризира колоезденето като достъпен и масов спорт. Победителите ще се класират за участие в големия турнир във Франция догодина и ще получат оригиналните фланелки на форума.

"Жълта фланелка за победител на етапа, зелена фланелка за спринтьор - най-бърз участник в събитието, бялата фланелка с червени точки е за краля на изкачването и бяла фланелка е за най-малкия участник в нашето събитие", добави Даниел Дуков - организатор.

Възрастовите групи са 4, а състезанието е отворено за всички желаещи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем състезатели ще представят България на Световното по ски
Седем състезатели ще представят България на Световното по ски
Данните зад рекордната победна серия на Марица Пловдив
Данните зад рекордната победна серия на Марица Пловдив