НОВИНИ

"Европейци": Фабрика в Португалия оцветява платове само с естествени багрила

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:00, 05.02.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Тази вечер предаването "Европейци" ще ни пренесе в Португалия, където природата е най-големият източник на багрила за една текстилна компания. В сектора мислят мащабно и освен платове за модата, създават материи и за обувния, и за автомобилния сектор.

Гледайте целия епизод на "Европейци" ТУК

"Нашата текстилна фабрика използва основно естествени тъкани. 90% от продукцията е от памук, целулоза и модални материи, затова тук много место мирише на бисквитки".

Фабриката, в която вместо на синтетични бои, ухае на сладко, е управлявана от Педро Силва - мениджър с душа на художник.

"Използваме растителни екстракти, за да произвеждаме натурални оцветители. с които след това боядисваме тъканите. Това е много по-устойчив процес в сравнение с традиционното синтетично боядисване", разказва Силва.

Във фабриката си имат всичко. Изградили са собствена лаборатория. В нея цветовете се срещат, размесват и създават нови багри.

"Аз съм отговорна за лабораторията. Процесът започва, когато клиентът предостави проби. Имаме машина, с която сместваме цветовете, като използваме програма за целта. Тя прави мострите", обясни лаборантът Елена Ферейра.

Европейските проекти, които са реализирали, са толкова много, че с всяка година и всяка нова машина, подобряват фабриката.

Гледайте още от "Европейци"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличени ли са цените за Свети Валентин в курортите у нас?
Увеличени ли са цените за Свети Валентин в курортите у нас?
Георги Петков: За Славия е важно младите футболисти да се развиват
Георги Петков: За Славия е важно младите футболисти да се развиват