НОВИНИ

Цената на горивата: Колко ще плащаме след ембаргото върху вноса на дизел и руски петрол?

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:18, 05.02.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Европа предприема поредната сериозна стъпка към намаляване на енергийната си зависимост от Русия и от днес е в сила ембарго върху вноса на дизел и други продукти, произведени от суров петрол в руски рафинерии. Новото ембарго обаче носи рискове от ръст на цените на горивата. Според експерти не се очакват сериозни сътресения, тъй като са натрупани резерви през последните месеци.

Днес цената на дизеловото гориво в русенските бензиностанции варираше от 2,83 до 2,96 лева.

Тодор Димитров: "Расте дизелът".

Валентин Великов: "Доста високи за заплатите, които вземаме".

Според русенци, цената е неоправдано висока и не отговаря на качеството.

Пламен Костов: "Ние сме такъв народ, че търпим всичко, а не трябва да е така".

Симеон Костов: "В момента с тези цени достатъчно много се замисляме как да комбинираме маршрута, така че да са минимум километрите, които се изразходват".

Валентин Великов: "Над 4 лева, ако стане, просто няма да има възможност да се ползва толкова, колкото се е ползвала досега".

Дали цените ще тръгнат нагоре ще стане ясно утре, когато отворят борсите. Според експерти пазарите са имали време да се нагодят към ситуацията, тъй като ембаргото е обявено още през юни.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: "Аз лично не очаквам да има някакво повишение на цените към настоящия момент. Европа се запаси през последните месеци както със суров руски нефт, така и с готови нефтопродукти. Там не очаквам особени проблеми, може да има някакъв недостиг в определен момент, но ще бъде доста малко".

През последните седмици у нас има компании , които са започнали да внасят горива с не руски произход. При тях експертите очакват малко по-високи цени.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: "В България ние имаме рафинерията в Бургас , докато тя работи пазарът ни е изцяло осигурен с нефтопродукти. Не виждам някакво опасност".

Според експерти ефектът от ембаргото ще бъде различен в страните членки на ЕС. В Португалия и Испания например, обемите на руските горива са почти минимални. В Германия потреблението на дизел от руски произход е било около 40-45 процента, а актуалните данни в момента показват намаление до около 15 процента. Очаква се заобикалянето на Русия и намирането на алтернативни източници да струва пари на европейците , тъй като логистичните вериги се удължават.

Светослав Бенчев - Българска петролна и газова асоциация: "Голяма част от европейските компании отново започнаха да инвестират в мощности, тъй като мощностите на континента не са достатъчни. Няма достатъчно рафинерии, които да покрият потреблението на континента, това което може да се разчита друго е именно Близкия изток и американските рафинерии. В момента работят на по-бавни обороти, но мисля, че ще засилят своето производство през следващите седмици".

Данните показват, че Европа вече е намалила наполовина вноса си на дизел от Русия.

Репортери: Тихомир Игнатов, Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов: Лудогорец ми даде много, но искам трансфер в чужбина
Кирил Десподов: Лудогорец ми даде много, но искам трансфер в чужбина
Задържаните българи от граничните власти в РСМ твърдят, че спрямо тях е оказано физическо насилие
Задържаните българи от граничните власти в РСМ твърдят, че спрямо тях е оказано физическо насилие