На плажа: По-малко спасители, по-малко медици. БЧК – против

от БНТ
21:45, 25.05.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

За да бъдат съкратени разходите на концесионерите на плажовете, от Министерството на туризма предлагат на тях да има по-малко спасители и по-малко медицински пунктове. БЧК обаче предупреждава, че това е опасно.

Милена Сиракова, директор на БЧК-Варна: "Ако спасителите на постовете са само по един..ако от съседните постове дойдат спасители да окажат помощ, то тогава тяхната зона остава неохраняема".

Ако промените бъдат приети, има реална опасност спасителите да откажат да работят при този голям риск. Системата на водното спасяване вече над 50 години е базирана на това, че на един спасителен морски пост трябва да има по двама спасители. При мъртво вълнение например, когато спасителят влиза в морето, завързан за въже, за да окаже помощ на давещ се, разчита на колегата си от брега да го изтегли.

Милена Сиракова, директор на БЧК-Варна: "Операциите, техниките по водно спасяване са базирани на това, че се оказват от двама спасители. Промяната на една система трябва да се направи след един задълбочен анализ и оценка на риска от експерти, защото освен живота и здравето на туристите, тук е и отговорността на спасителя".

Другото предложение на Министерството на туризма за промяна в Наредбата за водноспасителната дейност, е да бъде увеличена и дължината на плажната ивица, на която трябва да има медицински екип, но от БЧК напомнят, че това също би затруднило обслужването на туристите.

Автор: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От утре децата ще спортуват. На открито, а и на закрито
От утре децата ще спортуват. На открито, а и на закрито
Светът се отваря въпреки страха от коронавируса
Светът се отваря въпреки страха от коронавируса