НОВИНИ

На родна земя: Антарктиците ни се върнаха от остров Ливингстън

bnt avatar logo
от БНТ
21:04, 19.04.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Участниците в 29-тата българска експедиция до Антарктида вече са на българска земя. Те прекараха близо месец и половина на ледения континент, а основната им задача беше подготовката на базата за следващия сезон.

Експедицията на ледения континент в година на пандемия беше предизвикателство за полярниците ни. Дните на изолация започнаха още преди да стъпят на Антарктида.

Експедицията на българските полярници се оказва осеяна с много предизвикателства. Най-трудни за тях са дните, които трябват да прекарат в изолация преди да стъпят на Антарктида.

''На 14-тия ден вече леко започнахме да се отчайваме, че нещата ще се проточат дълго, а ние бяхме самостоятелно в стая. Не се виждахме даже. Добре че си бяхме взели предварително станции за да можеме да си говориме един друг", споделя Йордан Тодоров, командир на 29 антарктическа експедиция.

Отложи се и пътя им обратно към дома: заради случаи на Ковид сред екипажа на кораба, който трябваше да ги превози, те останаха на остров Кинг Джордж по-дълго от предвиденото.

''Случайно хванаха последния самолет за сезона, един уругвайски, военен самолет да се приберат. Така че на косъм висеше да ги оставиме да зимуват без храна и без гориво", обясни проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт.

"Имахме и сценарий как да останем зимата там, но рано или късно ще се прибереме имаме го това усещане всеки път като тръгнем там", допълни Йордан Тодоров.

Задачата на експедицията тази година беше да изпълни неотложни ремонти на базата и да я подготви за следващия сезон. Беше изградена и площадката за основите на новия лабораторен блок на ледения континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Вангелов повежда България във втория ден на Европейското по борба
Георги Вангелов повежда България във втория ден на Европейското по борба
Микяй Наим ще се бори за бронза на Европейското по борба
Микяй Наим ще се бори за бронза на Европейското по борба