НОВИНИ

22 партии, 11 коалициии и 3-ма независими кандидати за евродепутати ще участват в изборите на 9 юни

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:58, 30.04.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
 Росица Матева
Снимка: БТА
Слушай новината

Вчера изтече срокът за регистрация в ЦИК на инициативните комитети, които излъчват кандидати за вота на 9 юни. Подадени са документите на 3 инициативни комитета за трима независими кандидати за членове на Европейския парламент.

22 партии и 11 коалиции също се включват в изборната надпревара за Народното събрание и/или Европейския парламент.

В 9346 секции ще се гласува с машини. Работата по обществената поръчка за машините все още не е приключила.

На сайта на ЦИК гражданите имат възможност да проверят дали имената им фигурират в списъците за подкрепа на партии и коалиции.

От вчера са публикувани предварителните избирателни списъци. На сайта на ГРАО избирателите могат да проверят дали са включени в избирателните списъци за двата вида избори и какъв е адреса на изборната им секция.

"Препоръчваме да бъде извършена проверка. Ако някой не е включен в списък, може да отправи искане до кмета на общината по настоящ адрес", посъветва Росица Матева - говорител на ЦИК.

От миналата седмица има възможност да се подават заявления за гласуване извън страната. Към днешна дата са подадени 10 666 заявления за гласуване за вота за Народно събрание и 4693 за Европейски парламент.

До 4 май тече срокът, в който коалиции могат да подадат документи в ЦИК за промяна в състава на коалициите или на наименованието.

На 7 май изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК за европейските избори и в РИК за националните избори.

Междувременно министър-председателят Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори с министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритарова, както и със заместник-министрите на външните работи и на транспорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков.

Те увериха премиера, че графикът на дейностите по подготовка на изборите се спазва стриктно и до момента няма възникнали затруднения по организацията, посочват от правителствената пресслужба.

Главчев е потвърдил ангажимента служебното правителство да работи за осигуряване на честен вот на 9 юни 2024 г.

"Вчера направихме публичен избор на номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие, за да покажем, че ще осигурим пълна прозрачност на процесите", посочи премиерът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседание на Народното събрание
Извънредно заседание на Народното събрание
Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение в храма "Св. Александър Невски"
Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение в храма "Св. Александър Невски"