НОВИНИ

Късен гол хвърли Левски в екстаз срещу ЦСКА във Вечното дерби

Кристиан Макун зарадва "синя" България и нанесе болезнен удар на "армейците"

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
17:55, 19.10.2024
5796
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
късен гол хвърли левски екстаз цска вечното дерби
Снимка: start-photo.bg
Слушай новината

Левски ликува във Вечното дерби на българския футбол. Селекцията на Станислав Генчев матира ЦСКА с 1:0 в среща от осмия кръг на Първа лига, изиграна на Националния стадион "Васил Левски".

В обувките на герой за "сините" влезе Кристиан Макун, който бе автор на единственото попадение в този мач, изпълнен с доста положения. Все пак отборът от "Герена" наложи териториално превъзходство в последните минути и това даде резултат, за да се върнe на правия път в родния елит, както и да нанесe второ поредно поражение на "армейците".

Освен това "сините" взеха глътка въздух във вечното съперничество с "армейците", спирайки пропадането си от две последователни грешни стъпки и спечелиха за първи път от две години насам. По този начин съставът, воден от Генчев продължава, битката за титлата с Лудогорец, като двата тима делят първото място с по 28 точки, а футболистите на Александър Томаш все още се намират на незавидната 14-а позиция с 10.

От състава на „сините“ отсъстваше една от основните фигури в сърцето на отбраната им – Келиан ван дер Каап, който е контузен. От своя страна „червените“ имат нов капитан в лицето на Лиъм Купър, който бе под въпрос, но в крайна сметка е възстановен.

Головите възможности заваляха още в откриващите минути, като Мустафа Сангаре и Тибо Вион изпробваха рефлексите на Матей Маркович и Густаво Бусато. Куриозни ситуации също не липсваха, а в 8-ата минута реферът Драгомир Драганов трябваше да смени топката, която се спука по време на единоборство. Първата сериозна опасност се откри 15 минути по-късно, когато Сангаре изведе Алекс Колев, който излезе очи в очи с Бусато, но ударът му срещна гредата.

След това Сангаре отново попадна под светлините на прожекторите. Алдаир подаде към французина, който пропусна да открие резултата за символичните домакини, тъй като ударът му мина покрай гредата. Символичните домакини изправиха на нокти своите съперници в 45-а минута. Тогава Арон Исека бе изведен от Марселино Кареасо, а първият преодоля Марович, но Цунами успя да изчисти топката от голлинията. Макар че „армейците“ имаха претенции за дузпа, главният съдия не отсъди такава и двата отбора се оттеглиха при 0:0 в съблекалнята.

Второто полувреме стартира с опасна атака за „сините“, които получиха шанс да ликуват в 52-та минута. Евертон Бала отправи мощен шут по посока вратата на Бусато, който бе на мястото си, а секунди след това Кристиан Макун не бе точен при добавката. Още един силен удар на Бала изпробва Бусато, но вратарят на "червените" бе непоклатим и спаси авторитетно.

„Червените“ също имаха какво да предложат в офанзивен план, а доказателство за тези думи бе центрирането на Илиан Илиев – младши към Джонатан Линдсет. Норвежецът обаче стреля неточно и не се наложи намеса на Маркович.

Символичните домакини се активизираха в последните минути и често поставяха Бусато под напрежение. Бразилският вратар се превърна в герой в 84-а минута, когато отрази удар на Макун. Две минути по-късно именно Макун попадна в прегръдките на своите съотборници. Фабио Лима центрира от конрер, а неговият съотборник засече с глава. Бусато успя да избие топката, но тя вече бе преминала с целия си обем голлинията и резултатът бе открит.

В добавеното време Годуин Коялипу проби отдясно, навлезе вътре и шутира, но неговият удар премина над вратата и това се оказа последната надежда за "червените" да изравнят".

На 25 октомври, петък, Левски ще домакинства на Берое, докато ЦСКА ще посрещне Ботев Враца ден по-рано.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Справедливост за Митко": Близки на убития Димитър Малинов от Цалапица протестираха пред прокуратурата в Пловдив
"Справедливост за Митко": Близки на убития Димитър Малинов от Цалапица протестираха пред прокуратурата в Пловдив
Нов финал на двойки за Нестеров и Милев на турнир по тенис в Италия
Нов финал на двойки за Нестеров и Милев на турнир по тенис в Италия