НОВИНИ

Президентът Радев на 24 май: Днес честваме силата на българското слово

Държавният глава участва в традиционното шествие в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 24.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев е в Пловдив за официалното честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Държавният глава беше посрещнат пред Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, където произнесе слово:

Нека тачим нашата история и традиции и да не забравяме, че пътят напред проправяме ние. Затова нека днес се преклоним пред всички съвременни будители, пред нашите учители, просветители, морални и духовни стожери, пред хората, които горят в съзиданието, обогатяват нашата ценностна система или имат смелостта да разобличават недъзите ни, които носят в себе си същата тази достойна искра, пренасяна през вековете.

Президентът изтъкна, че Денят на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност отново ни събира край храмовете на българския дух.

Румен Радев открои и важната роля на Пловдив в решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Той посочи, че градът доказва ролята си и днес на полето на културата и изкуството и на гражданската смелост.

Именно тук още през 1851 г. се пропуква зората на днешния празник, за да се разлее от град на град и да се превърне в ден на всяко българско училище, в символ и темел на българщината. Тук на здрава пловдивска почва покълна почитта към светите братя, за да разнесе пламъкът на родолюбието и просветата из цялата българска земя, заяви президентът в словото си.

Румен Радев призова да помним и че тази „пловдивска крепост на духа“ е изграждана с всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни български интелектуалци като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други, които с перо и дело проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено в здравата наука, вярата и всеобщата просвета.

В рамките на честването Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен, а пред паметника на славянските равноапостоли бяха положени венци и цветя.

След това Румен Радев се включи в традиционното шествие по повод 24 май, което завърши пред сградата на община Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навършват се 108 години от създаването на Левски
Навършват се 108 години от създаването на Левски
Бостън изравни на Маями във финала на Изток
Бостън изравни на Маями във финала на Изток