НОВИНИ

Парламентът събра кворум, ще се гласува ли оставката на председателя на НС?

Николай Минков
от Николай Минков
09:47, 25.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
парламент зала
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Парламентът събра кворум, след като половин час по-рано нямаше достатъчно регистрирани депутати. Председателят на парламента Росен Желязков предложи 2 допълнителни точки. Като първа - осигуряване на допълнителни средства за "Мини Марица изток", а като точка 5-а гласуване на неговата оставка.

След това народните представители гласуваха оставката на Желязков да стане точка първа, след предложение на Асен Василев за пренареждане на дневния ред.

ПП-ДБ и БСП внесоха искане за предсрочно освобождаване на Желязков за цялостното му поведение като ръководител на институцията и за системно неизпълнение на законодателната програма.

Според ПП-ДБ Желязков злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ-ДПС. По-рано оставката на председателя на парламента поискаха и от "Възраждане" с конкретен мотив- не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговаря на Конституцията.

От ГЕРБ и ДПС не погледнаха сериозно на искането за оставка на председателя на Народното събрание в последните часове на работата му. Бойко Борисов го определи като емоционални изблици, а Делян Пеевски - популизъм.

Възраждане обвиниха ПП-ДБ и БСП, които внесоха искането за оставката на Росен Желязков ,че имат договорка с ГЕРБ-СДС и затова 8 депутати от ПП-ДБ и 6 от БСП не са се регистрирали.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че искат оставката на председателя на парламента, защото са принципни в това да искат правилника на НС да се спазва. Отрекоха всякакви интерпретации, че са сближили позиции с ПП- ДБ или "Възраждане" като са дали подписите си и в двете искания за оставката. Нинова коментира, че очевидно "Възраждане" нe са събрали достатъчно подписи и затова в НС е внесена само подписката на ПП-ДБ и БСП.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще бъде времето на Великден и Гергьовден?
Какво ще бъде времето на Великден и Гергьовден?
"Мулен Руж" остана без перки
"Мулен Руж" остана без перки