НОВИНИ

Образователният министър акад. Денков: Новата учебна година ще започне с актуализирани програми

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 24.05.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Слушай новината

Честит празник на всички българи. Това е празникът, който ни обединява - без съмнение. Това заяви на празничния 24 май в студиото на "Денят започва" министърът на образованието акад. Николай Денков.

Ние действително сме променили историята на Европа и трябва да се гордеем, подчерта той.

Ще реформираме докато станем по-добри. Промяната от един към друг тип система действително изисква много промени, част от тях бяха неудачни. А през последните десетилетия науката се развива изключително бързо и ние трябва да наваксаме.

Имаме преглед на програмите, който вече е към края си. Ще използваме лятото, за да ги променим. Успоредно развиваме и средствата, така че да вървят заедно със съдържанието, обясни акад. Денков.

В много случаи и учители и ученици казват, че съдържанието не е ясно подбрано, академично поднесено е, в много случаи при прехода от интегрални към по-специфични дисциплини изведнъж се губи усещането, че това е цял наратив и от там децата се загубват, обясни министърът.

Този академичен стил затруднява и децата, и родителите. Затова сега в прегледа на програмата водещи са учителите, за да преценят кое е разбираемо, кое не е, подчерта акад. Денков.

Един материал, който се преподава в училище трябва да бъде разбираем за всички деца, които полагат усилия, категоричен е министърът.

Целта е да се наблегне на това, което развива уменията - да мислиш, да формулираш тези, да ги защитиш и представиш по определен начин. Идеята е не да се опрости материала, а да се промени целта на самото образование.

Учебните програми ще бъдат актуализирани за началото на новата учебна година тази есен, потвърди министърът. Новите учебници ще отнемат повече време, но основата им са новите учебни програми, допълни той.

Акад. Денков коментира и промените в матурите за зрелостниците.

От една страна, точките създават проблем за тройкаджиите, от друга страна, има по-голям шанс за тези, които могат да се подготвят по-добре. Този, който се готви за 6, има по-добри условия, обясни акад. Денков.

Следващата календарна година със сигурност ще актуализираме заплатите на учителите, подчерта министърът. Направено е достатъчно, за да има средства за увеличаване на заплатите, допълни той.

Промените, които правим са насочени към адаптиране на програмите към нещо по-разбираемо за учениците и родителите, заяви акад. Денков. В началото на септември всички родители ще видят какво ги чака, каза още министърът.

По думите му, аргументите против започването на учебната година по-рано от 15 септември, са неубедителни.

Вижте целия разговор с акад. Николай Денков във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Румен Радев: На 24 май всички сме само българи
Президентът Румен Радев: На 24 май всички сме само българи
Джокович започна Ролан Гарос с безпроблемна победа
Джокович започна Ролан Гарос с безпроблемна победа