НОВИНИ

Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 24.05.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни в "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с "Газпром" трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата "взимаш или плащаш", която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват, допълни той.

Според него България не е направила грешка като е отказала да плаща на "Газпром" в рубли, но сега трябва да изчака преди да предложи нови преговори за руски газ. За него "разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени по-ниски от цената на "Газпром". Тогава ще видите съвсем друга позиция на "Газпром", прогнозира Хиновски.

По думите му, целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ.

Какво още каза енергийният експерт вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович започна Ролан Гарос с безпроблемна победа
Джокович започна Ролан Гарос с безпроблемна победа
Председателят на Агенцията за бежанците: Не се изключва нова бежанска вълна
Председателят на Агенцията за бежанците: Не се изключва нова бежанска вълна