Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Енергиен експерт: Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ

от БНТ
08:06, 24.05.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Прекалено крайно е становището, че ние не можем без тръбен газ. Българският енергиен и минен форум предлага миксиране на дългосрочни договори за 50% и останалото - спот пазари и азерски газ. Това е една база за сигурни доставки на природен газ. Това обясни в "Денят започва" енергийният експерт Иван Хиновски.

Според него разговори с "Газпром" трябва да бъдат проведени, защото имаме действащ договор и не са предприети действия от наша страна да бъде прекратен. В него има клаузата "взимаш или плащаш", която може да бъде активизирана от руската страна във всеки момент.

В момента водим преговори за втечнен природен газ, в същото време разчитаме и на азерски газ. Не е ясно как ще структурираме баланса на природен газ и тук е мястото на енергийната комисия, подчерта Хиновски.

Той допълни, че все още не е убеден, че България може да се откаже напълно от руския газ. Добре е да се подсигури дългосрочен договор за втечнен газ, но много зависи каква ще е цената, отбеляза енергийният експерт.

Втечненият газ има ниски цени през лятото, но през зимата, когато расте потреблението, неговите цени също се покачват, допълни той.

Според него България не е направила грешка като е отказала да плаща на "Газпром" в рубли, но сега трябва да изчака преди да предложи нови преговори за руски газ. За него "разковничето е първите доставки на втечнен газ да реализираме на цени по-ниски от цената на "Газпром". Тогава ще видите съвсем друга позиция на "Газпром", прогнозира Хиновски.

По думите му, целта на България трябва да е 1/3 тръбен газ, 1/3 азерски, 1/3 втечнен газ.

Какво още каза енергийният експерт вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джокович започна Ролан Гарос с безпроблемна победа
Джокович започна Ролан Гарос с безпроблемна победа
Председателят на Агенцията за бежанците: Не се изключва нова бежанска вълна
Председателят на Агенцията за бежанците: Не се изключва нова бежанска вълна