НОВИНИ

Президентът Румен Радев: На 24 май всички сме само българи

президентът румен радев всички сме българи
bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 24.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев поднесе своето приветствие по повод 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

Ето и цялото приветствие на държавния глава в официалната му Фейсбук страница:

Скъпи съотечественици,
На 24 май всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете.

Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно.

Но езикът на Вазов и Далчев, на Захари и Яворов, на Петър Увалиев и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее всякакви мракобесни времена на глупост, грубост и чуждопоклонство и експериментите на „неразумните юроди“, които боравят произволно с думите му. Българският език ще надживее интригите на своите отрицатели и на блудните си роднини, които не признават произхода или родството си с нашата реч. Ще надживее и комплексите на онези, които допускат да се откажем от кирилицата.

Времената се менят. Днес българите са навред, а децата и внуците ни често говорят по няколко езика. Но родната реч, както и друг път съм имал повод да кажа, е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома си.

Думите са наше достояние. Нека милеем за тях, тъй както милеем за здравето и дома си, защото нашият език ще продължава да ни обединява като народ.

Честит празник, скъпи българи!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екшън след автокражба в София, задържан е мъж с прякор Белязания
Екшън след автокражба в София, задържан е мъж с прякор Белязания
Образователният министър акад. Денков: Новата учебна година ще започне с актуализирани програми
Образователният министър акад. Денков: Новата учебна година ще започне с актуализирани програми