НОВИНИ

Прокуратурата: Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и представител на дружеството са привлечени като обвиняеми за кредита от ББР

Иван Георгиев от "Роудуей кънстракшън" вече е задържан

мавродиев гайтански представител дружеството привлечени обвиняеми кредита ббр
bnt avatar logo
от БНТ
13:28, 15.08.2024
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

От прокуратурата представиха допълнителна информация относно разследването във връзка с отпуснат кредит от Българската банка за развитие.

"Обвиняемите лица към момента - това е бившият директор на ББР Стоян Мавродиев, Румен Гайтански и един представител на дружеството, който реално е бил представител на дружеството, усвоило кредита. Последните двама са привлечени като обвиняеми в качеството си на съучастници - единият помагач, а другият подбудител. За Стоян Мавродиев обвинението е за извършител", заяви заместник градският прокурор Деян Захариев.

Все още обвиненията не са предявени задочно, защото трябва да бъде изпълнена законова процедура за щателно издирване на лицата. Единствено към момента е задържан представителят на "Роудуей кънстракшън“ Иван Георгиев за 24 часа.

Заместник градският прокурор поясни, че трябва да се изясни пътят на паричния поток след усвояване на кредита. Към този момент няма официална информация по делото, че Гайтански и Мавродиев се намират на територията на страната.

Деян Захариев разясни, че анализ на доказателствата наблюдаващият прокурор е съгласувал постановление за привличане на обвиняеми по отношение на три лица. Предвижда се лишаване на свобода от 10 до 20 години.

"Конфискация на част или цялото имущество. Дори и към настоящия момент продължават да се събират доказателства. Следва да се анализира дали има и съпричастност към присвояването и от други длъжностни лица от ББП", уточни заместник градският прокурор Деян Захариев.

Това ще бъде преценено на по-късен етап след анализ на всички доказателства. Той уточни, че не е изключено с напредването на разследването да се съберат доказателства и да се повдигнат още обвинения за "пране на пари".

Делото е образувано през октомври, 2022 година по повод сигнал за отпуснатия кредит. Водено е разследване за престъпление по член 282 от НК. Първоначално то е водено от главна дирекция "Борба с организираната престъпност". По-късно разследването е разпределено към следовател към СГП. С постановление от 5 май 2023 разследването е прекратено, "тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба". То е потвърдено изцяло от Софийска апелативна прокуратура. Констатирани са обаче пропуски и непълнота по фактите в случая.

снимки: БГНЕС

"Тъй като не са били изследвани връзките между дружествата, които по някакъв начин са били свързани с този кредит", поясни Десислава Петрова.

С тези мотиви и постановление от 20 януари 2024 постановлението на Софийска градска прокуратура е било отменено и делото е върнато на наблюдаващия прокурор. Така то отново влиза в активна фаза, като дори са разпитани свидетели пред съдия. Изискана е допълнителна документация от ББР, ДАНС.

"С общо 26 броя разрешения СГС разреши да бъдат проведени тези действия, които бяха проведени през вчерашния ден".

Иззети са предимно документи. Днес наблюдаващият прокурор привлече обвиняеми за длъжностно усвояване в особено големи размери. Десислава Петрова призова за ненамеса в работата им.

"Прокуратурата не се съобразява с политическия тайминг, натискът върху съдебната власт, включително чрез внушения, да съобразява поведението си с политическите стремежи, е политическа намеса в нашата работа".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Запрянов би останал на поста министър на отбраната и в следващия служебен кабинет
Атанас Запрянов би останал на поста министър на отбраната и в следващия служебен кабинет
Здравният министър Галя Кондева е готова да остане на поста и в кабинета "Грънчарова"
Здравният министър Галя Кондева е готова да остане на поста и в кабинета "Грънчарова"