НОВИНИ

Над 1000 декара иглолистни гори са изгорели при пожара в Перник

Стела Илиева
от Стела Илиева
07:11, 03.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Горският пожар в парка "Урса" край Перник продължава да тлее. Над 1000 декара иглолистни гори са изгорели при стихията. Наложи се участие на тежка техника, пожарникари от София и доброволци. Няма пострадали хора, опасност за гражданите и затворени пътища.

Пожарът се разпростираше между кварталите кварталите "Тева" и "Мошино" в Перник и между селата Люлин и Големо Бучино. През нощта 4 екипа на пожарната са били дежурни.

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че пожарът е локализиран. Вчерашният ден беше доста критичен. Заради силния вятър и горещото време пожарът набра скорост. Благодарение на бързата реакция на пожарната, полицията и доброволци, беше локализиран.

"Вчера в късния следобед имаше риск за къщите в Горно Бучино. Казах ви, обаче, бързата намеса на всички служби, тежката техника, която направи огромни просеки, добрата организация на службите направиха така пожарът да бъде локализиран само в парка. За съжаление още се усеща неприятната миризма на дима, който вие виждате. Имам уверение, че при добри и благоприятни условия днес, климатични, да няма вятър, пожарникарите имат готовност да се справят с пожара.

Ситуацията в момента е спокойна, няма риск за здравето и живота на хората. Единствено както ви казах, димът, който виждате, който се разтиля над Перник създава неприятното усещане. Днес ще съзираме институциите да измерят качеството на въздуха в нашия град", каза Владимиров.

Той се надява пожарът да бъде окончателно изгасен до края на деня.

Добрата новина е, че няма пострадали. На терен все още има дежурни екипи.

Владимиров не се ангажира да каже каква е причината за пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
51 секунди! Технически туш за страхотната Тайбе Юсеин
51 секунди! Технически туш за страхотната Тайбе Юсеин
Продължава да бушува пожарът в боровата гора над Розино
Продължава да бушува пожарът в боровата гора над Розино