НОВИНИ

Огнеборци остават да дежурят в Карловско, военен хеликоптер ще помага и утре

bnt avatar logo
от БНТ
22:59, 02.08.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Голям пожар бушува в Карловско. Гори над 500 декара борова гора над село Розино. В потушаването на пожара участва военен хеликоптер. Включват се и военни от 61-ва Стрямска бригада - Карлово.

И към момента няма опасност за евакуация на населението. Огънят бушува на два фронта. Едно от огнищата е почти овладяно. Около 20 огнеборци остават да дежурят на място и тази нощ и служители на държавните горски стопанства.

Няколко пожара пламнаха в Карловско. В северната част на Кърнаре, само на метри от къщите се запали нива. Изгоряха две плевни.

"Всичко е много сухо, тръгна отгоре, после отдолу, веднага дойдоха пожарни", каза жителка.

"Едва се спасихме, моите хора бяха налагали по сянките, аз като видях, че идва пожарът, казах ставайте и гасете, че пожарът идва у нас. Клетите хора цяла седмица събират сено и изгоря плевнята им с всичкия багаж", разказа друга жителка.

В пожара в боровата гора над Розино се наложи да се включат военен хеликоптер, пожарникари от Пловдив, София, Карлово и Ловеч, горски служители от Розино, Карлово, Клисура и Хисаря, както и доброволци. Ситуацията бе допълнително усложнена от силните пориви на вятъра.

"От време на време се усилва вятърът, който променя посоката на пожара и ни съзадава затруднения. Най-важното е, че сме създали условия да охраняваме къщите. Ползвахме летателна техника, военен хеликотер, който ни помогна да намалим пожара от въхов да стане низов", обясни старши комисар Красимир Шоторов от пожарната в София.

Кметът на Розино каза, че няма паника сред местните хора.

"Хората се поуспокоиха, огънят се ограничи до границите на селото, сега е в гората, има вятър, той ще го разнесе, но все пак е добре един път да се замери въздухът", каза Али Кючук.

Високите температури бяха причина огънят да обхване и част от землищата на Клисура и Христо Даново. Там пламнаха горски и розов масив. Пожар на сухи треви и овощна градина имаше и в района на Богдан и Московец.

Утре в потушаването на пламъците ще се включи отново военен хеликоптер. Очаква се сутринта в 7.00 ч. към боровата гора над Розино да потеглят и 50 военнослужещи от Карловската бригада.

Репортер: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След атака срещу петролен танкер: САЩ обещаха "колективен отговор" на Иран
След атака срещу петролен танкер: САЩ обещаха "колективен отговор" на Иран
Бил Гейтс вече е разведен мъж
Бил Гейтс вече е разведен мъж